Volledig scherm
Paul Bol in actie. © Roy van der Lee/BD

Mondige standwerkers slaan slag op de Osse markt

OSS - Wie dinsdag even in de stad was kan ze onmogelijk gemist hebben. Want tussen de reguliere marktkooplui vallen de tien deelnemers aan het Standwerkersconcours direct op. Omdat ze maar één product mogen verkopen. Omdat ze geen vaste prijs of weegschaal mogen gebruiken. Maar vooral: omdat ze veel meer geluid produceren.

Voor het tweede jaar op rij was de Osse markt  het toneel van een voorronde in het NK Standwerken. Daarin wordt gezocht naar de beste verkoper van het land. Neem nou Paul Bol. Gewapend met een arsenaal aan one-liners en een stem als een megafoon trekt de Eindhovenaar op de Heuvel veel bekijks. 

Zijn product is een vlijmscherp mes van Solingen. Dat heeft een verstelbare geleider, waardoor je dus altijd de perfecte dikte snijdt. Kaas zó dun dat je het onder de deur door kan schuiven. Of een ui zó mooi gesnipperd dat de tranen in je ogen springen. Van ontroering, welteverstaan.

Schunnige teksten 

Bol verstaat zijn vak en hij kijkt niet op een schuine mop meer of minder om zijn publiek te vermaken. ,,Ik verdien mijn geld met lullen”, zegt Bol. ,,Net als mijn zus. Maar die werkt in Amsterdam en op iets andere tijden." Of nog zo-een: ,,Ik doe dit niet voor het geld, maar voor de hobby. Mijn hobby is blond en één meter tachtig.”

De schunnige teksten zijn, in combinatie met de interactie met het publiek, uiteindelijk goed voor de tweede plek. Bol moet alleen Lydia van der Ruit voor zich dulden. Samen met de nummer 3 in Oss, Henk Groot, gaan zij zeker door naar het NK standwerken. Door het jaar heen heeft het gezelschap wel honderd van dit soort voorrondes. Maar omdat op verschillende plaatsen steeds dezelfde verkopers opduiken, staan er toch ‘slechts’ zo’n veertig deelnemers in de finaleronde.  

  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”