Volledig scherm
Ardy Proot organiseert bijeenkomsten voor individuele muzikanten in het Zuidergebouw. Zelf speelt ze trekharmonica. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

'Muziek maken werkt beter dan een pilletje'

Do 1 feb: Waarom thuis in je uppie muziek maken als het ook met anderen kan? Dat was wat Ardy Proot dacht. Nu brengt ze muzikanten één keer per maand bij elkaar in het Zuidergebouw. Zonder verplichtingen.

Het is vier jaar geleden dat de Osse zelf ‘verliefd werd’ op dat houten kistje: de trekharmonica. Geen doorsnee instrument en zeker geen instrument dat veel Ossenaren bespelen. Daarom was Ardy Proot aangewezen op bijeenkomsten ver buiten de deur. ,,Ik moest altijd zoveel kilometers maken om muzikanten te ontmoeten, dat moet dichterbij kunnen, dacht ik”, vertelt de gepensioneerde creatieveling.

‘Wie wil er met mij muziek maken?’, schreef ze in een oproep op Facebook. Drie wildvreemden meldde zich bij haar en het balletje ging rollen. Via Ons Welzijn en Brabant Wonen belandde zij met haar plan in het Zuidergebouw in de Oude Molenstraat.

Muziek maakt gelukkig

Daar komt ze nu maandelijks met een groepje individuen bij elkaar om samen muziek te maken. ,,Het is niet ons doel om een orkest te vormen of een concert te geven. Wij zijn gewoon allemaal mensen die thuis muziek maken, zonder verplichtingen aan te gaan. Het is vooral een gezellig samenkomen”, legt Proot uit. ,,Ik merk dat wanneer je alleen muziek maakt er snel de klad in komt. Op deze manier blijf je spelen, jezelf ontwikkelen.”

En volgens Proot werkt het beter dan een pilletje tegen depressieve gevoelens. ,,Als je muziek maakt, maken je hersenen endorfine aan. Daar word je gelukkig van. Als we allemaal muziek zouden maken, zouden we flink wat minder pillen slikken”, lacht ze.

Tot nu toe wordt er binnen het groepje enkel nog op de trekharmonica gespeeld. Maar daar mag van Proot snel verandering in komen. Ze nodigt alle muzikanten uit om op 10 maart tussen 11.00 en 16.00 uur kennis te komen maken tijdens een workshop van Gerard Gerritsen die dan een workshop trekharmonica geeft. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement