Volledig scherm
Repetitie van het RSO. Vooraan dirigent Jacco Nefs met daarnaast tarspeler Vahid Tarzen. Rechts vooraan zit initiatiefnemer Babash Azerei. © Maliha Asyan Aslami

Muziek uit Azerbeidzjan voor het goede doel

Woe 7 feb: Het Regionaal Symfonieorkest Oss staat voor een pittige uitdaging. Op 25 februari brengen de muzikanten voor het eerst een bijzonder benefietconcert: eentje met muziekstukken uit Azerbeidzjan. De opbrengst gaat naar KiKa.

Hoe komt het orkest er toch op om een half concert te vullen met muziek uit Azerbeidzjan? Het ligt meer voor de hand dan het lijkt. Eén van de violisten van het symfonieorkest is concertmeester Babash Azeri. Begin deze eeuw vestigde hij zich in Nederland en inmiddels is hij al zo’n zes jaar lid van het Osse symfonieorkest. ,,Ik wilde graag iets goeds doen voor kinderen. Toen dacht ik aan Kika”, vertelt Azeri die nu in Reek woont. Zijn herkomst is nog hoorbaar. ,,Ik wilde ook graag de muziek uit mijn vaderland Azerbeidzjan voorstellen aan Oss. Dus heb ik gevraagd of er wat muziekstukken in mochten.”

Even wennen

Dat mocht, al is het voor het orkest wel even wennen. ,,Het ritme, de klankkleur, het is allemaal anders. Alles is veel vrijer. We moeten er wel even hard aan trekken om alles goed af te stemmen met de solisten”, vertelt penningmeester Marina Visser die zelf ook meespeelt.

Ook zijn er solisten uit Azerbeidzjan. Of eigenlijk uit Duitsland, verbetert Azeri. ,,En er komen ook vijf dansers van Nart Dance Köln. Zij gaan dansen op onze muziek.” Ook wordt er kennisgemaakt met een heuse tarspeler. Vahid Tarzen geeft op zijn tar kleur aan de vaderlandse melodieën die concertmeester Azeri zo dierbaar zijn.

Maar dat omvat slechts de helft van het concert. Voor de pauze zullen er vooral Europese klassiekers klinken. Ook de talentvolle 14-jarige celliste Emma van Schadewijk zal naar theater De Lievekamp komen om een solo te vertolken in het concert. Aan balletschool Dimphy de taak om het eerste deel van de show te voorzien van dans.

Nog even wordt er op vrijdagavond in school Den Bongerd gerepeteerd om alle puntjes op de i te zetten. Dan is het op zondag 25 februari zover. Het concert begint om 15.00 uur. Er zijn nog kaarten.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement