Volledig scherm
Stein Scholten (rechts) bedacht de Sunny BBQ, een prijswinnende notenburger die bij Dalco in Oss van de band rolt. © BD / Peter van Huijkelom

Na vette carnaval volgt een week zonder vlees in Oss

OSS - Na een carnavalsweekend vol bier, borrels en bitterballen let Oss komende week extra op het dieet. Tussen 11 en 17 maart vraagt de gemeente namelijk aandacht voor de Nationale Week zonder Vlees. Met acties op sociale media, een speciaal menu in de kantine en cadeautjes van de burgemeester.

Ooit was Oss de stad van Unox en Zwanenberg, nu wordt er ook volop vegetarisch geproduceerd en verkocht. Bij het bedrijf Like Meat aan de haven, bij webshop Diversch en bij Dalco Food. Daar rolde afgelopen najaar nog de eerste Sunny BBQ van de band: de prijswinnende notenburger uit het We Are Food-jaar. Zelfs Unox ontwikkelt sinds kort vegetarische rookworsten. 

Het gemeentebestuur wil dat brede aanbod graag etaleren tijdens de Nationale Week zonder Vlees. Via sociale kanalen als ‘Dat is Oss’ worden volgende week daarom allerlei weetjes over vegetarisch voedsel gedeeld. Volgens Oss een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees, vis en vegetarische producten worden afgewisseld. 

Ook op het gemeentehuis doen ze een duit in het zakje. In de kantine staat een week lang geen vlees op het menu. Burgemeester Wobine Buijs gaat zelfs nog een stapje verder. De rest van het jaar biedt ze bij alle officiële etentjes van de gemeente een vegetarisch gerecht aan.