Volledig scherm
Schiettent op Park Hilaria gesloten © Videostill

Omstreden schiettent komt niet naar Osse kermis

UPDATEOSS - De Osse kermis moet het dit jaar doen zonder schiettent Special Forces. De exploitant haakt af doordat zijn airsoft-pistolen vorige week in beslag zijn genomen door agenten. De wapens van het merk Walther zijn niet van echt te onderscheiden en dat is wettelijk verboden, stelt de politie.

Het is nog onduidelijk of exploitant Gilbert de Poorter wordt vervolgd voor het overtreden van de Wet wapens en munitie. ,,We wachten op een reactie van de officier van justitie”, zegt Frank Vale, bestuurslid van kermisvakbond BOVAK. Hij helpt de exploitant om de beschuldiging van de politie te weerleggen. ,,We hebben er een advocaat opgezet. Die denkt ook dat de exploitant in zijn volste recht staat.” 

De Osse kermis begint donderdag en komt hoe dan ook te vroeg voor de zaak van De Poorter. ,,We kunnen die wagen wel neerzetten, maar zonder wapens heeft dat geen nut”, zegt kermismeester Sander Steinvoort over het wegblijven van Special Forces. Er komt geen vervanger voor de omstreden attractie. ,,We hebben sowieso al twee andere schiettenten staan. Van die traditionele, met luchtbuksen.” Steinvoort zag eerder deze week ook al een andere attractie afhaken. De Dance Mix kwam niet door de keuring.

(Tekst loopt door onder de video)

Protest

De Poorter stond vorige week op een kermis in een park in Eindhoven toen agenten de vier wapens in beslag namen. De exploitant begrijpt niets van het politie-optreden en protesteert fel. ,,Ik run deze attractie al vier jaar. Heb overal in Nederland gestaan. Hier op Park Hilaria al voor de derde keer. Nooit is er een probleem geweest, overal was ik welkom. Nu staat er een stuk in de krant en krijgen we dit.” 

De Poorter doelt op een artikel dat vorige week in het ED stond over de attractie waarbij met airsoft-pistolen wordt geschoten op kaarten met menselijke silhouetten. Het verhaal zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij de politie, die ingreep en de airsoft-pistolen in beslag nam. De politie heeft de wapens nog in bezit en werkt aan een dossier dat naar het Openbaar Ministerie gaat. Het OM besluit over vervolging.

Kleurtje

Vakbondsbestuurder Vale snapt niets van de politie-actie. ,,In de vergunning voor de kermis zit een ontheffing voor dit soort gasdrukgeweren, maar ze bleven er maar op hameren dat ze te echt lijken. We hebben zelfs nog aangeboden om ze een kleurtje te geven. Geel of groen. Maar nee, niets was goed.”

Schiettent Special Forces zou na het volksfeest in Oss op de kermis in Roosendaal staan. Vale, die het woord voert namens de exploitant, baalt van de afgelasting. ,,Het is toch een ondernemer die zijn brood misloopt.” Gelukkig voor hem staat De Poorter wel met familieattractie Fun Factory in Oss.