Volledig scherm
Deze illustratie toont de plannen zoals bouwbedrijf Berghege eerder had voor een woontoren aan de Fratershof. Linksvoor de toren staat de Nicolaasschool ingetekend. © Berghege

Oss betaalt graag wat meer voor de verhuizing van de Nicolaasschool

OSS -  Een verhuizing van de Nicolaasschool van de Koornstraat naar de Schelversakker in Oss is niet alleen goed nieuws voor de school. De gemeente heeft er ook een groot belang bij, omdat anders een schadeclaim van bouwbedrijf Berghege dreigt. Om deze reden betaalt de gemeente graag meer dan de taxatiewaarde voor de oude huishoudschool aan de Schelversakker.

Een en ander bleek gisteravond tijdens de raadscommissie Ruimte. Daar gaf wethouder Joop van Orsouw een toelichting op de voorgenomen aankoop van de Schelversakker. Zijn voorganger Gé Wagemakers (LOF) vroeg zich af waarom door de gemeente de hoofdprijs wordt betaald. Van Orsouw legde daarop uit dat de Nicolaasschool zijn zinnen had gezet op deze locatie en dat er de gemeente veel aan gelegen is om de school ter wille te zijn. Zolang de Nicolaasschool namelijk blijft zitten aan de Koornstraat, kan Berghege zijn plannen voor een woontoren vergeten. Het bouwbedrijf dreigde met een schadeclaim richting gemeente. 

Berghege kreeg in 2013 van de Osse gemeenteraad groen licht voor de bouw van een 36 meter hoge woontoren aan de Fratershof. Omwonenden en de Nicolaasschool verzetten zich fel tegen de plannen. Dat verzet mocht niet baten. In 2014 wees de Raad van State de laatste bezwaren van de hand. Desondanks werd de toren niet gebouwd. Dat werd geweten aan de crisis op de woningmarkt. Maar nu blijkt dat de toren deels op het terrein van de Nicolaasschool kwam te staan en dat deze niet kan verrijzen zonder instemming van de school. 

Alternatief plan

Met een verhuizing van de Nicolaasschool komt de weg vrij voor de plannen van Berghege. Maar volgens wethouder Van Orsouw is het bedrijf bereid de toren te schrappen, als het een alternatief bouwproject op de huidige locatie van de Nicolaasschool mag uitvoeren. ,,We zijn hierover nog maar pas in gesprek en er staat nog niks vast. Maar dat Berghege iets wil realiseren dat leidt tot een veel groener en toegankelijker park is duidelijk. Als de Nicolaasschool weg is, kan het hele gebied rond de Fratershof worden verbeterd.” 

Van Orsouw heeft groot vertrouwen in Berghege als partner om het centrumgebied ten noorden van de Grote Kerk te herontwikkelen. ,,Zij investeren niet voor niks miljoenen in hun eigen hoofdkantoor dat aan de andere kant van het park staat. Dat park wordt straks groter en mooier dan het nu al is. Ook de oude mavo Sint-Jan wordt in de plannen betrokken. Berghege heeft daarnaast het recht om een woontoren met 44 appartementen te bouwen. Maar als er meer ruimte is, door de verhuizing van de school, kan er in plaats daarvan laagbouw komen. We krijgen een unieke kans om het deze keer echt goed te doen.” Beter Oss, de partij van Van Orsouw, stemde in 2013 tegen de realisatie van de woontoren.

Overigens waren er bij de verschillende partijen in de raadscommissie nog vragen over de toekomstige locatie voor de Nicolaasschool. Aan de Koornstraat zit de school klem qua bereikbaarheid. Esther Bos (GroenLinks) vraagt zich af of de verkeerssituatie aan de Schelversakker wel zoveel beter wordt. ,,De straten daar zijn net zo min berekend op de dagelijkse verkeersstroom die ik dagelijks van en naar de school zie trekken.”

Van Orsouw stelt dat daar wel een mouw aan te passen is. ,,We gaan in gesprek met de buurt over de inrichting van de openbare ruimte. Maar eerst moet de aankoop door de raad worden goedgekeurd.”