Volledig scherm
Ossebollen van bakker Lamers. © Rachelle Suppers

Oss heeft vanaf nu haar eigen 'Ossebollen'

Do 7 jun: Het grapje is snel gemaakt: 'Doe mij een paar Ossebollen.' Iets wat de bakkers Lamers dan ook vaak genoeg hoorden van haar klanten als ze weer eens wezen naar de 'sjekladebollen'. Daar moeten we patent op krijgen, dachten ze dus. Zo bedacht, zo gedaan.

Deze donderdag is het dan écht: de bakkers mogen vanaf nu de naam Ossebollen voeren, inclusief de 'r'. Natuurlijk klinkt het als een kleine knipoog naar de Bossche bollen van Jan de Groot. Maar dat was niet de bedoeling. ,,Het komt echt door de klanten, zij noemen de bollen al tijden Ossebollen", legt Harm Lamers uit die deze donderdag al 1500 soezen heeft gemaakt. De bakker, die het recept weer van zijn ouders heeft die de bakkerij ooit in Oss startte, maakt de Ossebollen samen met Melvin Snellen, sinds kort ook mede-eigenaar van Lamers. 

Naar de burgemeester... 

Lamers maakt de soezen, Snellen verzorgt het chocoladewerk. Een aardig arbeidsintensief klusje dus. ,,Het is heel nauwkeurig werk", verzekert Lamers die al om vier uur aan de slag was. 

Vrijdag biedt de bakker zijn Ossebol aan de burgemeester aan. ,,Dat schijnt vrij uniek te zijn", weet Snellen. En na het fijnproeven van de burgemeester wordt het Ossebollen-weekend officieel ingeluid. ,,Het kan best zijn dat we er zaterdag wel 3000 maken", denkt Lamers.

Echt helemaal nieuw zijn de bollen niet. Het recept bestaat al veertig jaar, al is het door de jaren heen wel wat minder zoet geworden en zit er meer 'sjeklade' op de bol. Dat er nu de naam Ossebol wordt gedragen, is vooral een ode aan Oss. ,,Die trots mag best uitgedragen worden", vindt zowel Snellen als Lamers. 

Volledig scherm
Zo moet je zo'n bol dus snijden: in vier stukjes! © Rachelle Suppers

Knipoog naar 'messentrekkers'

Ook is er nog een knipoog naar het verleden van Oss en het mes. Op de doos van de Ossebollen staan instructies hoe je de bol moet snijden. Met een mes, dus. En voor de oplettende kijker: op de gebaksdoos staan ook kleine mesjes afgebeeld.

De Ossebollen zijn te koop in de vestigingen in Oss en Heesch én worden binnenkort ook verkocht bij bierbrouwerij Oijen. In het najaar stort Lamers in Heesch zich op een nieuw project: de bakkerij wordt verder uitgebreid.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”