Volledig scherm
Dit beeld verdwijnt komende zomer © Van Assendelft Fotografie

Oss maakt maandag pas werk van fietsverbod in centrum

OSS - Het veelbesproken fietsverbod in het Osse centrum gaat zaterdag in, maar daar is pas op maandag wat van te merken. Pas na het weekend hangt de gemeente namelijk borden op die weggebruikers wijzen op de nieuwe regels. Die dag gaan ook handhavers voor het eerst op pad om overtreders een waarschuwing te geven.

Met het fietsverbod wil de gemeente de veiligheid in het stadshart vergroten. Daarom is het opmerkelijk dat Oss op de eerste zaterdag - traditioneel de drukste dag in de week - nog geen werk maakt van de maatregel. Volgens een woordvoerder is er voor gekozen om pas op maandag, de eerste werkdag na ingangsdatum 1 juni, echt aan de slag te gaan met het fietsverbod. 

Het fietsverbod, een verkiezingsbelofte van het Beter Oss van wethouder Joop van Orsouw, verdeelt bezoekers en ondernemers in het centrum. Voorstanders wijzen op de veiligheid voor voetgangers. Tegenstander vrezen dat de reuring uit het stadshart verdwijnt. Het verbod is één van de belangrijkste oorzaken van de bekoelde relatie tussen het centrummanagement en het gemeentebestuur. 

Vijftien ontheffingen

De gemeente heeft 25.000 euro klaarliggen voor communicatie en bebording om de maatregel extra bekendheid te geven. Zo komt er een betaalde campagne op Facebook. Het verbod geldt straks tussen 11.00 en 18.00 uur. Op koopavonden is dat tussen 11.00 en 21.00 uur. Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen met een beperking. Zij mogen met een scootmobiel, duofiets of driewieler nog wél de stad in. Tot nu toe hebben vijftien Ossenaren een ontheffing aangevraagd. Pas over een kleine maand verwacht de gemeente te kunnen zeggen of deze mensen ook daadwerkelijk ontheffing krijgen. 

Voor alle andere bezoekers geldt dat ze ook na 1 juni met de fiets aan de hand nog welkom zijn in het centrum. Zij kunnen de tweewieler ook parkeren bij de bewaakte stallingen of bij de beugels, de zogeheten nietjes, in de stad. De boete voor overtreders bedraagt straks 95 euro. 

Speciale camera

In de eerste maand na invoering worden er door handhavers alleen nog waarschuwingen uitgedeeld. Vanaf 1 juli volgen boetes. Van Orsouw wil een speciale camera in het centrum laten plaatsen waarmee scooterrijders die het verbod overtreden automatisch op de bon worden geslingerd.