Volledig scherm
Volle bak tijdens een eerdere editie van de kermisfeesten. © Laura Romanillos

Oss put hoop uit hoger beroep kermisfeesten, aanvraag voor volgende editie al ingediend

OSS/DEN HAAG - De gemeente Oss put goede hoop uit een zitting bij de Raad van State deze week. Van de hoogste bestuursrechter van het land hoopt Oss precies te horen hoe hoog de geluidsbelasting in het centrum van de stad mag zijn. Daarmee moeten evenementen als de kermisfeesten aan de Eikenboomgaard in het vervolg zonder problemen vergund kunnen worden. 

De zitting van maandag is het hoger beroep van de gemeente tegen een uitspraak die de bestuursrechter in Den Bosch afgelopen zomer deed. Toen werd de vloer aangeveegd met vergunningen die Oss eerder verstrekte voor de kermisfeesten en Muziekboulevard. Versterkt geluid tijdens de kermisfeesten van 2018 werd door de rechter verboden omdat de overlast voor omwonenden van de smalle Eikenboomgaard te groot werd geacht. De uitspraak leidde er toe dat de kermisfeesten werden afgeblazen. 

Dat zorgde voor een fikse kater bij de horeca, gemeente, organisator én bezoekers. Dat soort fiasco's wil Oss in de toekomst dan ook kostte wat kost voorkomen. Daarom tekende het gemeentebestuur direct hoger beroep aan. Niet om alsnog haar gelijk te halen, wél om betere handvatten te krijgen. Van de Raad van State wil de gemeente nu weten hoeveel geluidsbelasting er precies is toegestaan in het centrum. En of het daar een aantal keer per jaar van mag afwijken. Op basis van de uitspraak wil de gemeente nieuw evenementenbeleid opstellen.

Op de inhoud

Volledig scherm
Afgelopen zomer geen feestje op de Eikenboomgaard. © BD / Peter van Huijkelom

,,Ik put goede hoop uit de zitting", zegt kermiswethouder Thijs van Kessel. ,,Destijds in Den Bosch ging het vooral over de doorlopen procedures. Dit keer kwam er echt een inhoudelijk discussie op gang. We hebben duidelijk gemaakt wat de feesten voor onze stad betekenen en hoeveel geluid we daarbij acceptabel vinden.”

In afwachting van de uitspraak zit organisator Partycrew niet stil. Afgelopen week al werd een vergunningsaanvraag ingediend voor de kermisfeesten van komende zomer. Met als locatie ‘gewoon’ de Eikenboomgaard. Door betere technieken, een langere voorbereidingstijd en de ervaring van onder meer Absolute Orange denkt Partycrew veel minder overlast dan voorheen te veroorzaken. Tijdens carnaval en Koningsnacht bleek dat het kan, een druk feest in hartje Oss zónder veel klachten. 

Alternatieven

De organisator hoopt net als alle betrokkenen snel duidelijkheid te krijgen. Als de geluidsbelasting bij omwonenden binnen 60 decibel of hoger mag zijn, kan het feest wat Partycrew betreft doorgaan. Zo niet, dan wordt waarschijnlijk uitgeweken naar een andere locatie in het centrum. Die ligt niet voor het oprapen. ,,We kunnen de kermisfeesten nu eenmaal niet optillen en ergens anders weer neerzetten", zegt Remy van der Kwartel van Partycrew. ,,Als we echt verhuizen, moet je aan een veel kleinere opzet denken.”

Over uiterlijk zes weken doet de Raad van State uitspraak.