Volledig scherm
Of Joris Linssen ook echt naar Oss komt, valt nog te bezien. © KRO-NCRV

Osse bieb krijgt eigen Joris’ Kerstboom, misschien zelfs mét Joris Linssen

OSS - Een kaarsje branden voor een overleden dierbare of juist een springlevende juf in het zonnetje zetten. Het kan straks allemaal in de Osse bibliotheek, die een heuse Joris’ Kerstboom krijgt. Het is nog even afwachten of Joris Linssen, presentator van het gelijknamige tv-programma, ook echt naar Oss komt. 

In de donkere decemberdagen biedt Joris’ Kerstboom al voor het tiende jaar een ontmoetingsplaats. Iedereen krijgt de kans om een vriend, familielid of geliefde in het licht te zetten bij één van de Joris’ Kerstbomen, die verspreid staan door heel Nederland. De meest dichtstbijzijnde is die op de Parade in Den Bosch. De bomen bieden een plek om verhalen te delen. Over levende én overleden dierbaren. 

Met een speciale videoboodschap roept Linssen alle bibliotheken in Nederland op om tijdens de komende jubileumeditie aan te sluiten bij het programma. De Osse bieb geeft daar dus gehoor aan. ,,En volgens mij zijn wij de enige bieb die er zó mee uitpakt", zegt een trotse Annemiek Baaijens namens de Bibliotheek Noordoost Brabant. ,,Wij zijn natuurlijk bij uitstek een plek waar verhalen worden verzameld en verteld. Net zoals we graag een huiskamer van de stad zijn.”

Profs van Amnesty en Alzheimer

Bij de entree van de bieb komen speciale tafels te staan waar mensen hun vertalen kunnen delen. Daar schuiven professionals van onder meer het Rouwcafé, Ons Welzijn, Amnesty en Alzheimer Oss aan. Een enorme kerstboom ligt al klaar om op vrijdag 6 december te worden opgezet. ,,Het kan helaas geen echte boom zijn", zegt Baaijens. ,,De lucht is hier binnen zó droog, dat een boom binnen een dag kaal zou zijn.”

De opnames bij Joris’ Kerstboom op de Parade in Den Bosch zijn op zondag 8 december tussen 15.00 en 22.00 uur. Bij de bieb in Oss hopen ze dat Linssen rondom die opnames ook langs de Raadhuislaan komt. Maar zeker weten doen ze het niet. 

Volledig scherm
De herinneringsboom van de Mama's met een Missie. © BD / Peter van Huijkelom

Mama's met een Missie

Het initiatief in de bibliotheek doet denken aan de herinneringsboom van de Mama's met een Missie, die rond kerst wordt opgezet aan de Berghemseweg in Oss. Die boom keert ook deze winter terug, zij het in een iets andere opzet. Vanuit de Mama’s komt er ook weer een lichtjesavond op begraafplaats Eikenboomgaard. Die is op maandag 23 december.