Kees Baak heeft zijn auto helemaal volgeladen met de kurken.
Volledig scherm
Kees Baak heeft zijn auto helemaal volgeladen met de kurken. © Kees Baak

Osse horeca zamelt zestig kilo kroonkurken in voor rolstoelbus 6-jarige Nanne

OSS - Er zijn meer dan dertig grote emmers en wat plastic tassen voor nodig. En zelfs dan heeft Kees Baak amper genoeg om alle tienduizenden kroonkurken te vervoeren die de afgelopen maanden in Oss zijn ingezameld. Allemaal bestemd voor het goede doel.

Al sinds september bewaart Kees Baak, uitbater van het Franse Bakkertje, alle kroonkurken die in zijn zaak van de fles gaan. In veel andere kroegen en restaurants gebeurt sindsdien hetzelfde. Het leverde zoveel dopjes op dat het maandagmiddag nog maar nét in zijn auto paste. Daarmee reed Baak naar Rucphen, waar de kurken werden afgeleverd bij een gezin dat ze heel goed kan gebruiken.

,,Ze zijn voor Nanne, een jong meisje van zes jaar oud dat aan een rolstoel gebonden is", zegt hij. ,,Haar familie zamelt oud ijzer en kroonkurken in om geld te sparen voor een rolstoelbus. Daar is natuurlijk veel voor nodig, maar alle kleine beetjes helpen.”

Beperkt in haar vrijheid

Het verhaal van de familie grijpt Baak extra aan in tijden van corona. ,,We zeiken allemaal wel dat we nergens meer naartoe kunnen, maar zo'n jong kind is haar hele leven beperkt in haar vrijheid. Dat is pas echt heftig.”

Zodra de horeca weer open mag, komen bij verschillende zaken in Oss donatiepotjes voor dezelfde rolstoelbus te staan.