Volledig scherm
De eerste exemplaren van het boek. © Roy Kluijtmans

Osse Roy (26) presenteert eerste fantasyboek: ‘De twee vervolgen zitten al in mijn hoofd’

OSS - Wat doe je als je een vreemde droom hebt die je maar niet kan loslaten? Precies, dan pak je een laptop, schrijf je de droom op en breidt je die beetje bij beetje uit. Net zo lang tot je een volwaardig verhaal op papier hebt. Zo ontstond ‘Status Quo’, het eerste boek van Ossenaar Roy Kluijtmans (26). Hij hoopt dat het de start is van een heuse trilogie. 

Het verhaal laat zich nog het best vergelijken met dat van The Hunger Games. Ook in het fantasyboek Status Quo draait het namelijk om een groep jonge mensen met bijzondere talenten die de strijd tegen het kwaad aangaat. Maar, benadrukt de Osse auteur, daar houden de overeenkomsten ook wel mee op. ,,Ik wil nog niet te veel weggeven", zegt Kluijtmans. ,,maar ik kan wel zeggen dat mijn boek een stuk positiever is ingestoken.”

Na ruim een jaar schrijven heeft de Ossenaar zijn verhaal nu klaar. 80.000 woorden schoon aan de haak, oftewel dik 200 pagina's. Maar na de afronding moest de échte uitdaging nog beginnen: een uitgever vinden die het boek wil drukken. Kluijtmans ,,In het begin had ik daar wat twijfels bij. Maar toen bedacht ik me dat ik eigenlijk niks te verliezen heb. In het slechtste geval wijzen ze me af en krijg ik een hoop bruikbare tips mee. En in het beste geval vind ik iemand die het boek gewoon wil afdrukken.” 

Dat laatste gebeurde. Uitgeverij Boekscout was enthousiast en heeft de eerste exemplaren van Status Quo inmiddels laten drukken. De uitgeverij werkt met pod, printing on demand. Dat betekent in dit geval dat het boeken ook in lage oplagen kan verschijnen. Ideaal voor beginnende schrijvers. 

Presentatie

De eerste 45 exemplaren liggen inmiddels bij Kluijtmans thuis. Die worden zaterdag uitgedeeld aan vrienden, bekenden en andere mensen die al een boek hebben besteld. Later is Status Quo ook online en bij boekhandel Derijks te krijgen. Met een exemplaar in de hand, gaat hij ook nog langs bij andere boekhandels in Oss.

Het is voor Kluijtmans de eerste keer dat hij zich aan boek waagt. In het dagelijks leven is hij namelijk geen schrijver, maar laborant. Eerst bij MSD in Oss, inmiddels bij een bedrijf in Heteren. De twee vervolgdelen heeft hij al in het achterhoofd. ,,Maar laten we realistisch zijn. Eerst maar eens kijken of dit eerste deel aanslaat.”