Vleermuiskast aan de Julianasingel. Hij moest eigenlijk ergens anders staan.
Volledig scherm
PREMIUM
Vleermuiskast aan de Julianasingel. Hij moest eigenlijk ergens anders staan. © BD

Osse vleermuizenkast op verkeerde plaats gezet

OSS - Is het een grote houten flitspaal? Een nestkast voor een buizerdfamilie met thuiswonende pubers? De grote houten doos op paal, aan de Julianasingel blijkt een vleermuiskast. En die hoort niet daar te staan, pal voor de balkons van de appartementen aan de Wilgenstraat, maar aan de overkant in het groen.

De vleermuiskast van dichterbij. Via de openingen aan de onderkant kunnen de vleermuizen naar binnen.
Volledig scherm
De vleermuiskast van dichterbij. Via de openingen aan de onderkant kunnen de vleermuizen naar binnen. © BD

Het is een opvallende plek voor een vleermuiskast. Normaalgesproken nestelen vleermuizen zich op plekken in de luwte, in een holte van een boom bijvoorbeeld, niet op een open veldje vlak voor een appartementencomplex. Bovendien maakt het vleermuisonderkomen onderdeel uit van een  bouwkundig onderzoek, voor het nieuwe crematorium Bossrijk, dat moet komen op de hoek van de Docfalaan en de Julianasingel. 
Dat is ook precies waar de nestkast eigenlijk zou moeten horen, op het terrein van uitvaartcentrum Van Lith. Dáár moet onderzocht worden of er vleermuizen in het gebied huizen, en zo ja, welke soort. De gemeente laat weten dat de vleermuizenkast een dezer dagen verplaatst wordt. Of er zich al vleermuizen in genesteld hebben, is niet bekend.