Volledig scherm
Beeld van de laatste dag in de Unox-winkel in Oss. © BD / Peter van Huijkelom

Oud-wethouder Mari-Anne Marijnissen richt zich tot college: ‘Behoud het Unox-winkeltje voor Oss’

OSS - De roep om behoud van het iconische Unox-winkeltje aan de Gasstraat wordt steeds luider. In een open brief aan het Osse gemeentebestuur roept nu ook oud-wethouder en SP-prominent Mari-Anne Marijnissen op tot actie. ,,Ik vind dat Oss alles in het werk moet stellen om het gebouw te behouden en het een goede functie te geven.”

Half Oss kwam vroeger over de vloer bij het winkeltje uit 1905, waar spotgoedkope vleeswaren uit de naastgelegen fabriek werden verkocht. Maar na de overname van de Unox-fabriek door concurrent Zwanenberg ging de deur op slot. Inmiddels zijn de ruiten dichtgetimmerd en staat het gebouwtje al anderhalf jaar te verpauperen, tot teleurstelling van veel Ossenaren. 

In haar brief noemt Marijnissen het pand een belangrijk historisch overblijfsel uit de industriële geschiedenis van Oss. Ze constateert dat de gemeente het weliswaar op de monumentenlijst heeft geplaatst, maar verder niets doet om het pand open te stellen. Marijnissen roept de gemeente daarom op in gesprek te gaan met Zwanenberg en zelf ook tijd en geld te steken in heropening van het winkeltje. 

Modelbouwvereniging De Wissel probeert al een jaar lang vergeefs om het gebouwtje te huren. Zwanenberg voelt daar echter weinig voor. Vorige week werd bekend dat de vereniging voorlopig onderdak heeft gevonden bij Food Loods Oss.