Volledig scherm
Erwin Wilbers, de derde generatie Wilbers-slagers. © Rachelle Suppers

Oudste 'volksslager' van Oss bestaat 90 jaar

Vr 20 okt: Een plakje boterhamworst voor ‘ons kenje’, een boerenmetworst voor pa en o, is het woensdag? Dan graag één kilo gehakt. Dé volksslager van Oss bestaat 90 jaar. En da’s niet niks.

Het halen van die 100 jaar slagerij Wilbers komt steeds dichterbij. ,,Als de gezondheid het toelaat, maken we die zeker vol”, houdt Erwin Wilbers (48) nog steeds stug vol. Iets wat zijn vader bij de overname in 2010 ook al riep. Of de lijn van Wilbers-slagers daarna stand houdt, blijft de vraag. ,,Ik heb een dochter van 13 jaar. Die weet nog niet wat ze wil, hoor. Op die leeftijd moest ik er ook niet aan denken dat ik de zaak over zou nemen”, lacht de Osse slager. ,,Ik speelde in een band. Maar het conservatorium, dat werd hem niet, hoor. Dus heb ik toch maar voor het slagersvak gekozen.”

Het slagersgeslacht begon bij opa Wilbers die in 1927 de eerste schreden op het slagerspad zette. Eerst een jaartje in de Floraliastraat, daarna naar de Berghemseweg. De plek waar de slager nu nog zit. ,,Toen mocht je nog zelf slachten. Mijn pa mocht dat al niet meer in de zaak. Wel ging hij nog zelf zijn vlees uitzoeken in het slachthuis. Als jochie ben ik weleens mee geweest, ja”, herinnert de jongste telg van de slagers zich.

Nu, 90 jaar later, staat Erwin er alleen voor. Hij runt de slagerij sinds 2010. Zijn pa Tonnie Wilbers hielp nog jaren mee, maar moest afgelopen mei om gezondheidsredenen noodgedwongen stoppen. ,,Hij is 74. Ja, het komt wel hard aan dat hij nu niet meer mee kan sjouwen hier. Hopelijk herstelt hij snel.”

Het voormalige woonhuis dat aan het de slagerij huist is nu onbewoond. ,,Wie weet kunnen we in de toekomst nog uitbreiden. Ik merk bijvoorbeeld dat de soepen die ik verkoop goed lopen. Ja, je moet blijven vernieuwen, hè.” En toch. Toch blijven het rookvlees, de verse worst en de boerenmetworst naar grootvaders recept de toppertjes van de slagerij.   

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”