Tussen de zaagtandwanden van de voormalige Bergossfabriek worden huizen gebouwd. De wandelroute leidt hier straks door de oude fabrieksmuur.
Volledig scherm
PREMIUM
Tussen de zaagtandwanden van de voormalige Bergossfabriek worden huizen gebouwd. De wandelroute leidt hier straks door de oude fabrieksmuur. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Over een loper van het station naar het centrum van Oss

OSS - Soms duurt het even voor een visie werkelijkheid wordt. En soms heel lang. In Oss lijken na meer dan twintig jaar alle puzzelstukjes voor de Koningsloper in elkaar te vallen. De kortste weg van het station naar het centrum voert wandelaars straks over een groene route met een verhaal.

De Koningsloper in Oss.
Volledig scherm
De Koningsloper in Oss. © Peter van Erp

Wat is er mooier dan straks vanaf het NS-station in Oss langs het monumentale Museum Jan Cunen en het indrukwekkende zwaard op de rotonde van de Molenstraat naar het Walkwartier wandelen met zijn ronde ‘koekfabriekgevel’ en imposante woontoren? Nou, misschien wel de looproute langs de vernieuwde Stadsherberg Wilhelmina, tussen de hoogbouw van het Berghkwartier door naar de zaagtandwand aan de Oostwal, om via het nieuwe stadspark achter het Titus Brandsma Lyceum bij datzelfde Walkwartier uit te komen.
Laatstgenoemde route draagt de naam Koningsloper, naar een bescheiden straatje middenin het Berghkwartier. Het straatje loopt nu nog deels over troosteloze betonplaten, langs bouwhekken, om dood te lopen op een massieve muur die ooit de buitengevel van de Bergossfabriek aan de Oostwal vormde.