Volledig scherm
Op honderden graven worden briefjes geplakt. © Roy van der Lee/BD

Parochie speurt met briefjes naar nabestaanden op begraafplaats Eikenboomgaard in Oss

OSS - Gewapend met plakband, schaar en een enorme stapel briefjes trokken vrijwilligers van parochie Sint Willibrordus gisteren over begraafplaats Eikenboomgaard in hartje Oss. Op honderden graven plakten ze een oproep aan nabestaanden om zich te melden bij de administratie. Omdat onduidelijk is wie de nabestaanden zijn of omdat de grafrechten op het punt staan te vervallen. 

Op alle zes de begraafplaatsen in beheer van de parochie wordt wel eens gespeurd naar nabestaanden. Maar nooit gaat om aantallen zoals nu op Eikenboomgaard. Dat heeft deels te maken met de omvang van het kerkhof, waar zo'n tweeduizend graven staan. Maar ook met het feit dat die midden in de stad is. Daar zijn de lijntjes toch vaak wat minder kort dan in de kleine kerkdorpen rondom Oss, waar altijd wel een kleinzoon of achternicht te achterhalen valt. 

De afgelopen twee jaar heeft de parochie alle gegevens over de begraafplaats gedigitaliseerd. De plakactie is de volgende stap op weg naar een compleet overzicht. Bij de ingang van het kerkhof is een lijst opgehangen met de namen van alle overledenen van wie nog informatie gezocht wordt. Met die gegevens wil de parochie bijvoorbeeld kunnen waarschuwen is geval van beschadiging. Of achterstallige rechten innen. Als jaren niet betaald wordt en de familie niet te vinden is, kan een graf in het uiterste geval geruimd worden.