Volledig scherm
Bij de toegangswegen tot het centrum wordt het fietsverbod aangeknodigd.

Steekproef fietsverbod Oss: slechts één op de tien fietsers stapt af in het centrum

OSS - Het fietsverbod in het Osse centrum wordt massaal genegeerd. Dat blijkt wel uit een simpele steekproef, waarbij in één uur tijd 34 tweewielers de binnenstad in- of uitreden. Slecht één op de tien fietsers stapte af. 

Al sinds de invoering van het omstreden fietsverbod in juni klinkt vanuit het centrum scherpe kritiek op de naleving en handhaving. Daarom nam deze krant de proef eens op de som. Aan het begin van een druilerige donderdagmiddag namen we plaats op een terras aan de Molenstraat, één van de toegangswegen tot de binnenstad. In precies een uur tijd passeerden er 31 fietsers en 3 scooterrijders. Daar tegenover staan slechts 3 mensen die daadwerkelijk van hun fiets stapten. Minder dan één op de tien dus. 

Daar komt bij dat er amper boetes worden uitgeschreven voor overtreders van het fietsverbod. In de hele maand augustus slechts 7. Een woordvoerder van de gemeente merkt daarbij op dat handhavers wél een flink aantal waarschuwingen hebben uitgedeeld. Hoeveel precies is echter niet duidelijk. In de maand juli deelde Oss nog 36 boetes uit. 

Schrikken

Bij die constateringen zijn een paar nuances te plaatsen. Zo is het goed mogelijk dat een aantal ‘betrapte’ fietsers uit de steekproef een ontheffing heeft en dus gewoon in de stad mag fietsen. Ook vielen de kermis en bouwvak in augustus, wat het kleine aantal bekeuringen voor een deel kan verklaren.  

Quote

Zeven is wel héél erg weinig. Ik ga laten uitzoeken hoe dat kan

Joop van Orsouw, wethouder

Toch schrikt wethouder Joop van Orsouw van het lage aantal boetes. ,,Zeven is wel héél erg weinig. Ik ga laten uitzoeken hoe dat kan.” Mogelijke verklaring is de hoge werkdruk bij de handhavers, zegt de wethouder. ,,Zij lopen de benen onder hun kont vandaan. Er zijn wel tien, vijftien onderwerpen die prioriteit hebben. Het centrum, maar ook hondenpoep en het wildparkeren aan de Oude Molenstraat en in Ravenstein. Ze bepalen zelf wanneer ze waar naartoe gaan.”

Het fietsverbod, een belangrijke verkiezingsbelofte van Van Orsouws partij Beter Oss, ging in op 1 juni. Sinds juli worden er daadwerkelijk boetes uitgeschreven voor overtreders. Wie op de fiets betrapt wordt, moet 55 euro betalen. Wie op de scooter gesnapt wordt zelfs 95 euro. In beide gevallen komt daar nog eens 9 euro administratiekosten bovenop.