Volledig scherm
Het kleurrijke interieur van Prof Deco aan de Burgwal. © Roy van der Lee/BD

Syrische klussers openen kleurrijke showroom om kunsten te tonen aan Oss

OSS - Hoe laat je als vakman zien wat je allemaal in huis hebt? Precies, door een ruimte te huren in hartje Oss en die helemaal vol te hangen met je eigen creaties. Dat is dan ook precies wat Husam Basale en Ahmed Aagi gedaan hebben. Hun showroom aan de Burgwal zou wel eens de meest kleurrijke van de hele stad kunnen zijn. Zaterdag is de feestelijke opening.

Een enorm paars vraagteken boven de entree, een gigantisch hart in het plafond verderop en dat alles voorzien van meters en meters lichtslang. Nee, qua kleurexplosie doet de showroom nauwelijks onder voor het neonlicht van de telefoonwinkel om de hoek of het casino tegenover. Maar Basale en Aagi zijn actief in een heel andere tak van sport. Als stukadoors, schilders en gipsmakers richten ze zich op de aankleding van allerhande winkels en woningen. Denk aan versieringen voor het plafond of een schouw achter de tv. In de showroom laten ze zien dat geen vorm of idee ze te gek is.

Uitbundig

Volledig scherm
Basale (l) en Aagi leggen de laatste hand aan een van hun creaties. © Roy van der Lee/BD

De kleurrijke en speelse vormen zullen voor veel Nederlanders een tikkie te uitbundig zijn. Maar dat maakt de heren niet uit. Zij willen laten zien dat hun creaties tot hun recht komen in een Hollandse huiskamer én in een Turkse feestzaal. ,,Nederlanders werken vaak met alleen veilige kleuren", zegt Basale (36). ,,Ze willen alleen wit, grijs en zwart. Hier kunnen ze zien dat het ook anders kan. Alles wat klanten bedenken, kunnen wij maken. Dus ook met rustige kleuren."

Basale (volle baard, grote spierballen) vertelt zijn verhaal op een kleine poef in de hoek van de winkel. Op wat ladders en verfspullen na is de ruimte verder leeg. Er wordt hard gewerkt om alles tiptop in orde te krijgen voor het openingsfeest van zaterdagmiddag. Tussen 11.00 en 17.00 uur kan iedereen binnenlopen en zijn er gratis hapjes en drankjes. 

Vlucht

Volledig scherm
Achter de showroom komt het kantoor van de zaak. © Roy van der Lee/BD

Basale en Aagi hebben hun roots in Syrië liggen, waar ze ook al in de bouw aan het werk waren. Basale vluchtte zeven jaar geleden en belandde in Nederland. Aagi volgde vier jaar later dezelfde weg. De twee leerden elkaar kennen toen laatstgenoemde in het AZC in het Osse belastingkantoor woonde. Er was een klik en de twee besloten samen aan de slag te gaan. 

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je de taal nog niet perfect beheerst. Vergeefs struinden ze talloze kappers en restaurants af om hun diensten aan te bieden. Maar omdat ze geen eigen portfolio hadden, wilde niemand met de heren in zee gaan. Daarom is er nu de showroom, die tevens dienst gaat doen als hoofdkantoor van Prof Deco. Bij het vinden van een plekje en de inschrijving bij de kvk hebben de twee veel hulp gehad van vrienden en kennissen.

20.000 schroeven

Samen hebben ze bijna drie maanden in de winkel geklust. Er zitten talloze uren, 20.000 schroefjes en wel honderd gipsplaten in de showroom. Nu is het zaak vanuit daar klanten te werven. De klussers hebben het volste vertrouwen dat dat gaat lukken. Vóór de opening wordt zelfs al nagedacht over uitbreidingen, zoals een eigen magazijn waarvandaan de heren bouwmateriaal verkopen. ,,Niet alleen in Nederland, ook in België, Duitsland en de rest van Europa willen we aan de slag", zegt Aagi (33). ,,Lekker aan het werk, dat is veel beter dan thuiszitten."