Volledig scherm
Een overzicht van het aantal meldingen per wijk van de stad. © GroenLinksOss

Teller stopt bij 848 klachten over vuurwerk in Oss

kaartjeOSS - De kruitdampen zijn opgetrokken, het meldpunt gesloten. De eindstand: 848 meldingen van vuurwerkoverlast in de gemeente Oss. Een kleine verdubbeling ten opzichte van de vorige jaarwisseling. 

Zoals eerder gemeld centreren de klachten zich rond de Schadewijk, Ussen en het centrum. Buiten de stad kwamen de meeste klachten uit Berghem. De meeste mensen beklagen zich over het gebrek aan handhaving. 

Met 193 klachten was de vuurwerkoverlast in de Schadewijk het grootst. Maar dat is nog altijd een afname ten opzichte van vorig jaar. Dat zou vooral komen door het verscherpte toezicht in de buurt. De volkswijk was bijna de gehele maand december namelijk een veiligheidsrisicogebied, waarin de politie extra bevoegdheden had. 

Weggelachen

Het meldpunt is een initiatief van de lokale fractie van GroenLinks. De partij probeerde de afgelopen jaren al van alles om de overlast van vuurwerk in Oss in te perken. Zo stelde het voor om vuurwerkvrije zones in te stellen. En afgelopen najaar lag er het plan om vuurwerkvandalen in de nieuwjaarsnacht preventief op te sluiten. Maar nooit konden de plannen rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Sterker nog: meer dan eens werden de initiatieven weggelachen.

Toch denkt Warris dat dat in de toekomst anders zal zijn. Door de enorme toename van het aantal meldingen in Oss én omdat de nieuwjaarsnacht op veel plaatsen in het land uit de hand liep.

Schade

Wat de precieze schade is door vuurwerk, wordt pas later bekend. De gemeente somt nog op hoeveel bankjes, picknicktafels, borden en putdeksels er precies zijn vernield. 

Volledig scherm
Een overzicht van het aantal meldingen per kern. © GroenLinks
  1. Stint keert niet meer terug in Osse straatbeeld
    PREMIUM

    Stint keert niet meer terug in Osse straat­beeld

    OSS - Dat er in Oss nog ooit een Stint de weg op zal gaan, is zeer onwaarschijnlijk. De grootste kinderopvangorganisatie AVEM - met 36 vestigingen in de gemeente Oss - doet de elektrische bolderkar voorgoed in de ban. ,,De Stint is na het ongeval vorig jaar zo onlosmakelijk verbonden aan zoveel persoonlijk leed in Oss, dat wij vinden dat het hier niet meer in het straatbeeld past‘’, stelt interim-directeur Sabine Jansen van AVEM.