Theater De Lievekamp in Oss
Volledig scherm
Theater De Lievekamp in Oss © De Lievekamp

Theater De Lievekamp en Groene Engel in Oss annuleren voorstellingen, die in De Blauwe Kei en Markant gaan gewoon door

OSS - Theater De Lievekamp en cultuurpodium Groene Engel in Oss hebben besloten alle voorstellingen vanwege het coronavirus tot en met maandag te schrappen. Met dat besluit gaan ze  verder dan de richtlijn van het RIVM, dat stelt dat alleen evenementen met meer dan duizend bezoekers geannuleerd hoeven te worden. 

 De Lievekamp vindt dat het een eigen verantwoordelijkheid heeft en stelt dat er veel ouderen naar de voorstellingen komen. De mensen zitten bij een voorstelling dicht op elkaar. Dan maakt het niet uit of er meer dan duizend bezoekers zijn of minder, zo is de overweging.  Behalve De Lievekamp schrappen ook cultuurpodium Groene Engel in Oss en Cultureel Centrum De Pas in Heesch alle activiteiten, Groene Engel doet dat tot en met maandag, De Pas schrapt de activiteiten in het weekend. 

Eigen verantwoordelijkheid

Directeur Coen Bais van de Lievekamp: ,,Hoewel onze zaalcapaciteiten ruim onder de gestelde norm liggen van duizend bezoekers, vinden wij het onder de gegeven omstandigheden niet langer verantwoord veel mensen bij elkaar te brengen in een relatief kleine ruimte. En dan maakt het niet uit of het er duizend zijn of vijfhonderd. Ik voel me verantwoordelijk voor het personeel, de artiesten en de bezoekers. We hebben ook overleg met de burgemeester gehad en zij zegt: wees verstandig. We blijven nuchter, maar denken dat dit nu het verstandigste is. Er is natuurlijk de richtlijn van het RIVM, maar het RIVM stelt óók: neem je eigen verantwoordelijkheid.”

In De Lievekamp gaat het om twaalf voorstellingen en films. Bij cultuurpodium Groene Engel gaat het om tien optredens en films. Mensen met een ticket worden persoonlijk geïnformeerd. Gekeken wordt of de voorstellingen verplaatst kunnen worden. Bij een definitieve annulering krijgen mensen hun geld terug. Vooralsnog geldt het besluit tot en met maandag. 

Drastisch besluit

De Lievekamp is overigens niet het enige theater in Brabant dat dit drastische besluit neemt. Zo annuleren ook het Muziekgebouw Frits Philips en het Parktheater in Eindhoven alle voorstellingen tot en met maandag 16 maart. In totaal gaat het daar om zestien voorstellingen in het Parktheater en elf uitvoeringen in Muziekgebouw Frits Philips die nu niet doorgaan. 

‘Niet zo verstandig’

Bij de theater de Blauwe Kei in Veghel en theater Markant in Uden gaan de theatervoorstellingen vooralsnog wel door. Directeur Harry Vermeulen van de Blauwe Kei is helder: ,,Uiteraard zitten wij er bovenop, maar wij volgen de richtlijnen van het RIVM, de overheid en de gemeente Meierijstad. Anders ga je eigen beleid maken en dat lijkt me niet zo verstandig. Ik heb ook nog geen annulering gehad van artiesten die aangeven niet te willen komen." 

Twintig lege plekken

Directeur Jan Wouda van theater Markant: ,,Wij kijken heel duidelijk naar de richtlijnen van het RIVM. We moeten gepaste maatregelen nemen, maar Brabant gaat niet op slot. Ik denk ook dat we niet te veel in de paniek moeten schieten met zijn allen. Uiteraard is het wel een individuele afweging van mensen of ze wel of niet komen. Gisteren hadden we een optreden van OG3NE. Dat was uitverkocht, maar er waren toch een twintigtal lege plekken.” Er was bij OG3NE geen signeersessie achteraf, vanwege het coronavirus.

Bibliotheken 

De Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) met bibliotheken in Oss, Meierijstad, Uden, Bernheze en Landerd laat weten dat de bibliotheken open blijven, maar dat de grotere publieksactviteiten niet doorgaan tot en met maandag 16 maart. Dan gaat het onder andere om een lezing van Auke Kok over Johan Cruyff, die donderdag in veghel zou zijn, en een foto-presentatie van stadsgids Arno van Orsouw, die stond gepland voor zondag in Oss. Kleinschalige activiteiten zoals het peuteruurtje gaan wel door. Vanwege het coronavirus hebben de bibliotheken met ingang van donderdag 12 maart een boetevrije week. 

Vrijwilligersdag

Eerder werd bekend dat de grote vrijwilligersdag, die zondag in de Blauwe Kei gehouden zouden worden, niet doorgaat. Er zouden zondag drie films vertoond worden, voor telkens vijfhonderd vrijwilligers uit de gemeente. De gemeente Meierijstad besloot de dag te annuleren en te verplaatsen naar een dag later dit jaar. Directeur Verhoeven: ,,Dan gaat het dus om een externe partij die het besluit heeft genomen, in dit geval de gemeente.”

Ali B, met Koorts

In De Blauwe Kei staan voor komende week meerdere voorstellingen op het programma, zo treedt Ali B vrijdag op met de voorstelling Koorts. Wel heeft het theater maatregelen genomen, zodat de kans op besmetting wel kleiner wordt. Zo worden medewerkers op handhygiëne gewezen, is er extra handzeep en wordt bezoekers die verkoudheidsklachten hebben, gevraagd thuis te blijven. 

Trekkertrek en Los in Loosbroek gaan wel door

Enigszins opvallend is dat Los in Loosbroek, waar honderden mensen vrijdag feesten in een tent, en de Trekkertrek zondag in Loosbroek, wél doorgaan. Beide evenementen hebben echter minder dan duizend bezoekers,  en mogen dus doorgaan volgens de richtlijn van het RIVM. De gemeente heeft de organisatie wel op het hart gedrukt echt niet meer dan duizend bezoekers toe te laten, aldus een woordvoerder. 

  1. Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoelkast

    Bij online muziekcafé ‘Ons Mam’ komt het drankje uit de thuiskoel­kast

    OSS - Kledingvoorschriften zijn er niet, het favoriete drankje komt uit de thuiskoelkast, de barkruk is virtueel en de livemuziek is gratis te beluisteren. Enige beperking in onlinecafé Ons Mam dat vanavond officieel de digitale deuren opent, is dat er slechts honderd kroeglopers ín het café terecht kunnen. Voor de rest is er een livestream op Facebook waar ook precies staat hoe geïnteresseerden zich via de gratis Zoom-app kunnen aanmelden.