Volledig scherm
Openluchttheater Hoessenbosch speelde afgelopen weekend en komend weekend familievoorstelling Peter Pan in de buitenlucht. © Jelle Bender

Theater in de buitenlucht: het mooiste wat er is

ColumnMa 4 jun: Tientallen acteurs, muzikanten, decorbouwers en technici maken zich deze week op voor de grote première van Julius Caesar aan de Maas. Het veelbelovende spektakelstuk in de buitenlucht waarvoor inspiratie werd gehaald uit de nog vrij recente opgravingen waarbij Romeinse archeologische vondsten werden gedaan.

Zoals ieder die weleens op een podium staat misschien wel weet gaan hier maanden aan repeteren aan vooraf. Maanden oefenen om tot een eindproduct te komen waarvan iedereen achteraf zegt: ‘Wat was het toch mooi.’

Nu is dat in een overdekt theater al retespannend, maar in de openlucht? Man, man, man. Dát is pas een uitdaging. Maar – als je van theater houdt – wel het allermooiste wat er is.

Gaat het wel door?!

Ik ben wat dat betreft absoluut bevooroordeeld. Inmiddels speel ik tien jaar bij het mooiste en fijnste openluchttheater van onze gemeente. En altijd is het weer spannend: wat doet het weer?! Telefoons die rinkelen wanneer de eerste druppels vallen: ‘Gaat het wel door?’ De moed zinkt je dan in de schoenen. Sta je dan, met je schmink en je mooie kleding, met je voeten in de blub. Gelukkig heb ik het de afgelopen tien jaar maar een aantal keer meegemaakt dat een voorstelling bij mijn Hoessenbosch werd afgelast. Ook afgelopen weekend konden we het niet beter treffen tijdens onze eerste voorstellingen van Peter Pan.

Anti-muggenspray en stroomkabels...

Maar spelen in de buitenlucht brengt wel meer problemen met zich mee. Hoe verstop je stroomkabels in de buitenlucht? Hoe versterk je geluid of praat je hard genoeg zodat de achterste rij je hoort? En heb ik wel een fles anti-muggenspray in mijn tas gestopt? Dat soort dingen.

Vrijheid

Als alles dan klopt, de zon schijnt en de tribune vol zit, is er voor een (amateur)acteur niets fijner dan buiten te spelen. Met de natuur als prachtig decor. Pure vrijheid.

Ik hoop dan ook dat Julius Caesar zijn god Jupiter even heeft toegesproken. Dat ’ie zijn bliksemschichten de komende week maar mooi in bedwang houdt. Dan kan iedereen gewoon genieten van theater – of dat nou Peter Pan of Julius Caesar is - in de buitenlucht. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”