Volledig scherm
Al bijna 800 Ossenaren meldden tot nu toe overlast van vuurwerk. © ROBIN UTRECHT

Veel meer klachten over vuurwerk Oss: GroenLinks wil actie

OSS - Bij het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks hebben tot nu toe bijna 800 mensen geklaagd over overlast in Oss en omgeving. Dat is een forse toename ten opzichte van de vorig jaar, toen er zo'n 500 meldingen binnenkwamen. De partij wil daarom actie.

De klachten komen uit de hele gemeente, met pieken in het centrum van Oss, de Schadewijk en Berghem. Volgens de partij zijn de meeste klachten afkomstig van plekken waar veel jongeren hangen, zoals fietstunnels, speeltuintjes en schoolpleinen. Het meldpunt blijft nog tot dit weekend geopend. Daarna buigt GroenLinks zich over de cijfers voor een uitgebreide analyse. De uitkomst wordt in de loop van volgende week verwacht.

,,Daarom gaan we nu niet roeptoeteren over maatregelen", zegt partijleider Dolf Warris. ,,Maar dat de overlast is toegenomen, staat vast. Dat ligt niet zozeer aan de regels, maar aan de handhaving. Veruit de meeste klachten komen namelijk van vóór oudjaarsdag. Dan mag je helemaal geen vuurwerk afsteken.”

Gesneuvelde plannen

GroenLinks probeerde de afgelopen jaren al van alles om de overlast van vuurwerk in Oss in te perken. Zo stelde het voor om vuurwerkvrije zones in te stellen. En afgelopen najaar lag er het plan om vuurwerkvandalen in de nieuwjaarsnacht preventief op te sluiten. Maar nooit konden de plannen rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Sterker nog: meer dan eens werden de initiatieven weggelachen. 

Toch denkt Warris dat dat in de toekomst anders zal zijn. Door de enorme toename van het aantal meldingen in Oss én omdat de nieuwjaarsnacht op veel plaatsen in het land uit de hand liep.

Beste manier zoeken

,,Je bent een knappe partij als je nu nog beweert dat het met de overlast in Oss wel meevalt. Het is onze plicht om er met z'n allen voor te zorgen dat het volgend jaar rustiger blijft in de gemeente. We moeten samen in gesprek over de manier waarop we dat voor elkaar kunnen krijgen.”

Over de schade in de nieuwjaarsnacht is overigens nog niets bekend. De gemeente komt pas later naar buiten met het kostenplaatje van alle vernielde bankjes, bushokjes, prullenbakken en verkeersborden.  

  1. Stint keert niet meer terug in Osse straatbeeld
    PREMIUM

    Stint keert niet meer terug in Osse straat­beeld

    OSS - Dat er in Oss nog ooit een Stint de weg op zal gaan, is zeer onwaarschijnlijk. De grootste kinderopvangorganisatie AVEM - met 36 vestigingen in de gemeente Oss - doet de elektrische bolderkar voorgoed in de ban. ,,De Stint is na het ongeval vorig jaar zo onlosmakelijk verbonden aan zoveel persoonlijk leed in Oss, dat wij vinden dat het hier niet meer in het straatbeeld past‘’, stelt interim-directeur Sabine Jansen van AVEM.