Volledig scherm
Het roemruchte gekromde zwaard © Museum Jan Cunen

Vrijstaat legt beslag op vondsten vorstengraf: ‘Zwaard moet in Oss blijven’

OSS - Het beroemde zwaard dat in 1933 in Oss uit een prehistorisch graf werd gelicht behoort in Oss te blijven. Dat vindt stichting Vrijstaat Land van Ravenstein. Maandagavond, bij de opening van de rotonde met daarop een grote replica van het zwaard, zal René van Rooij als schout van Oss daarom formeel aankondigen dat beslag wordt gelegd op het 2700 jaar oude wapen. 

Het kromgebogen zwaard is momenteel tijdelijk in Oss, ter gelegenheid van de nieuwe rotonde in de Molenstraat. Sinds afgelopen weekeinde wordt het tentoongesteld in Museum Jan Cunen. Normaal gesproken wordt het bewaard in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, waar het na de vondst direct naar werd overgebracht. 

Volgens de stichting Vrijstaat Land van Ravenstein is het toen ‘zonder recht of titel uit Oss ontvreemd en meegevoerd naar Leiden’. Dit noemt de stichting ‘een schoolvoorbeeld van roofkunst’. De stichting acht zich derhalve gerechtigd om het zwaard terug te vorderen.

Schout Van Rooij zal de vertegenwoordigers van het Rijksmuseum maandagavond een bevelschrift overhandigen waarin staat dat de vrijstaat beslag legt op het zwaard. In een persbericht van de vrijstaat wordt al rekening gehouden met het feit dat het zwaard niet vrijwillig door het Rijksmuseum wordt afgestaan. ‘Mocht dit beslag niet leiden tot het gewenste resultaat, dan volgen verdere acties. Een langdurige belegering van Leiden wordt niet uitgesloten.’