Volledig scherm
De Peperstraat is één van de straten die terugkomt in 'Schuumwinkelkes 3.0'. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

Winkelnieuws: gewoon 'ff schumen'

Di 7 nov: Soms heb je van die winkeltjes waar je naar binnen loopt zonder reden en waarvan je eigenlijk helemaal niets nodig hebt. Gewoon ‘ff schumen’. En dan met een tas vol naar buiten komen. Oss heeft van die winkeltjes. 

Minstens 23 stuks, als we oud-stadsgids Jan Ulijn geloven. Hij schreef er inmiddels al twee boekjes mee vol. Nummer drie verschijnt eind deze maand.

De aanleiding voor het schrijven over deze ‘schuumwinkelkes’ was een glas wijn en een goed gesprek aan de bar tussen Ulijn en wijkraad Centrum, Krinkelhoek en Mettegeupel (CKM). ,,Dat ‘in Oss is niks en Oss doet niks’ maakte mij zo kribbig. In Oss kan godverdomme alles! Samen met de wijkraad heb ik toen dit boekje bedacht.”

Dat was 2014. Een criterium om aangemerkt te worden als ‘schuumwinkel’ is dat Ulijn wel iets over de geschiedenis van het pand moet kunnen vertellen. De ondernemers kost het niets om in dit boekje te komen, zij hoeven alleen maar een kort verhaal over hun winkel aan te leveren en op de foto te gaan. De vormgeving van het boekje is in handen van de gemeente Oss.

,,Het tweede boekje was alweer wat gedateerd. Er stonden nog zaken tussen die inmiddels een andere uitbater hebben”, vertelt Ulijn. Zoals De Meester die in de plaats van Roccacino in de Houtstraat is gekomen bijvoorbeeld, of een nieuwe eigenaresse voor Ditjes & Dotjes aan de Burgwal. Maar ook grote publiekslieveling Derijks staat er in. De exacte verkoopdatum van de boekjes moet nog bekend worden gemaakt en deelnemende ondernemers ontvangen nog een officiële uitnodiging.

Hoeveel edities van ‘Schuumwinkelkes’ er nog volgen, durft Ulijn niet te zeggen. ,,Maar voor de tijd dat het verzadigd is moet je stoppen.” Ook de reden waarom hij dit jaar als geliefd stadsgids gestopt is op het hoogtepunt. Iets waar hij nooit mee zal stoppen, is strijden voor een positief beeld van zijn stad. ,,Ik voel me een soort missionaris. Ik heb er altijd voor moeten preken dat het in Oss beter is dan de meeste mensen denken. Maar het gaat nu de goede kant op. Oss is mooi. Dat blijf ik te vuur en te zwaard zeggen. Als je maar goed genoeg rondkijkt.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Trauma na het spoordrama: Marijke (32) en haar dochtertje (3) zijn Slachtofferhulp 'eeuwig dankbaar'

    Trauma na het spoordrama: Marijke (32) en haar dochtertje (3) zijn Slachtof­fer­hulp 'eeuwig dankbaar'

    OSS - Getuige zijn van een vreselijk drama. Niemand hoopt het ooit mee te maken, maar voor Marijke van Laarhoven (32) liep het even helemaal anders. Zij raakte donderdag, samen met haar 3-jarig dochtertje, direct betrokken bij het Osse spoordrama. De twee waren zo van slag dat ze direct naar Slachtofferhulp zijn gegaan. ,,Deze mensen ben ik voor de rest van mijn leven dankbaar."

Oss, Uden e.o.