Volledig scherm
Impressie van de zes woningen die in Het Patroon van de zaagtandwanden op het Bergossterrein gerealiseerd worden. © Koppens Architectenbureau

'Zaagtandwoningen’ op Bergossterrein in Oss binnen kortste keren verkocht

OSS - Wie nog zat te dubben over een woning in Het Patroon aan de Oostwal in Oss die is te laat. Alle zes woningen die in april in de verkoop gingen zijn in principe verkocht. Daarmee komt er na 37 jaar een nieuwe invulling van het terrein waar de laatste restanten van tapijtfabriek Bergoss staan. 

De nieuwe huizen worden gebouwd tussen de zaagtandmuren aan de Oostwal. Ze volgen daarbij het patroon van de sheddaken waaronder vroeger de weefmachines ratelden. De gemeente Oss heeft bij herbestemming van het terrein steeds als voorwaarde gesteld dat dit stukje industrieel erfgoed zou blijven behouden. Er waren plannen om museum Jan Cunen naar deze plek te verhuizen, maar dat ging niet door. Ook bouwcombinatie Wagemakers-Van de Ven waagde zich uiteindelijk niet aan een nieuwe invulling van het terrein. 

Eind 2017 presenteerde architect Hein Koppens zijn plan voor de bouw van zes loftwoningen en  een nieuw welnesscentrum voor Spahuys. De gemeente verkocht de grond voor een schamele 15.000 euro. Daarbij nam de ontwikkelaar wel ook de verplichting op zich om de oude fabrieksmuren te restaureren en onderhouden. Dit voorjaar gingen de zes gasloze huizen op het terrein in de verkoop. 

,,We hebben ze op dit moment alle zes toegewezen aan een koper", vertelt makelaar Jeroen van Haaren van HRS Wonen. ,,Het is inderdaad heel snel gegaan. Het project is in Oss positief ontvangen. Als alle contracten en papieren zijn getekend, kan de bouw in het najaar aanvangen.”