Volledig scherm
Ook het lichtkunstwerk onder de Katterug wordt wat betreft Burgemeester en Wethouders geschrapt. © Gemeente Tilburg

Advies: Facelift Paleisring op lange baan

TILBURG - Hoewel de betrokken partijen in de Tilburgse binnenstad er fel op tegen zijn, adviseren Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad om de aanpak van de facelift van de Paleisring en omgeving vooralsnog te schrappen. 

Torn niet aan de ambitie voor de Tilburgse binnenstad. Dat gaat ten koste van de groei van het bezoekers en van investeringen van (toekomstige) ondernemers.  Met die oproep keerden Binnenstad Management Tilburg en het planteam Openbare ruimte voor het kernwinkelgebied zich tegen besparen op de uit de hand lopende kosten voor de aankleding van het Tilburgse stadshart. 

Het college van B en W adviseert de gemeenteraad echter om dat toch te doen. Zijn keus valt op een scenario waarin de renovatie van de Paleisring en de zuidzijde van het Stadskwartier wordt uitgesteld. Bovendien wordt afgezien van het lichtkunstwerk onder de Katterug. Dat bespaart in totaal 2,8 miljoen euro. 

Extra impuls

Voor de binnenstadsondernemers was dit scenario slechts onder een voorwaarde bespreekbaar. De gemeente zou moeten garanderen dat de beloofde kwalitatieve renovatie binnen twee jaar alsnog een feit is, lós van de vraag of de ambitieuze plannen voor het Stadsforum - Koningsplein en Omgeving - doorgaan. Verantwoordelijk wethouder Mario Jacobs heeft dusdanig vertrouwen in die plannen dat hij er voor de binnenstad juist een extra impuls van verwacht. 

Met deze keuze van Burgemeester en Wethouders kan de herinrichting van het gebied rond het gerenoveerde stadhuis, met de nieuwe winkelplint tegenover Primark wel de bedoelde kwaliteit en uitstraling krijgen. De gemeenteraad besluit op 16 september over het voorstel. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.