Alcoholloze zone introfestival Fontys erg populair (omdat niemand van het bestaan weet)

VideoDo 29 aug: Een succes, zo mag de alcoholloze zone van het Tilburgse Purple Festival van Fontys gerust worden genoemd. De zone met hangmatten, verwarmde bubbelbaden en gratis massages zit vol studenten. Dat die niet weten dat ze in een 0.0-gebied zitten draagt bij aan de populariteit. En hilariteit.   

,,Bullshit. Mag je hier geen alcohol drinken?” En: ,,Niet eens op gelet, het is wel super relaxed hier.” Ook drie andere studenten, in een warme opblaasjacuzzi, met drie alcoholhoudende Desperado’s in de knuistjes geklemd vinden de alcoholloze zone prima te pruimen. ,,De beste alcoholloze zone ooit.”

Hij was er voor het eerst: de 0.0-zone op het Purple Festival, het introfeest van Fontys met 10.000 studenten in de Spoorzone. De zone - een klein gebied op het festival - is door Fontys voor het eerst ingesteld. Omdat volgens sommige studenten de nadruk tijdens de introductie te veel op feesten en het drinken van alcohol ligt. 

Maar ja, in die nieuwe zone blijkt op donderdag nog een kinderziekte te zitten. Niemand in de zone weet van het bestaan.

Ieder twee bier

Quote

Als je niet wil drinken, drink je niet. En als je vanwege groepsdruk drinkt, moet je andere vrienden zoeken

Niels van Veldhoven

Er hangen wel een paar doeken die reclame maken voor alcoholvrij bier - de zone is gesponsord door Heineken - en is er een alcoholvrij biertje te krijgen. Maar daarmee is het wel gezegd. Het barpersoneel weet van niks, de masseuse evenmin. Student Niels van Veldhoven zit met drie anderen aan een picknicktafel. Per persoon hebben ze twee biertjes voor zich staan. Alcoholhoudende. Ze schieten in de lach. ,,Oh, is het hier alcoholvrij ja?” Hij grijnst: ,,Als mijn vrienden dan maar niet horen waar ik zit.”

Maar serieus: zo'n zone is volgens de student onzinnig. ,,Als je niet wil drinken, drink je niet. En als je vanwege groepsdruk drinkt, moet je andere vrienden zoeken.” Zo redeneren veel van de studenten. Studente Cecile Maijen vindt het ‘op zich’ een aardig idee. ,,Maar je kunt hier echt wel gewoon fris drinken. Op festivals heb je dit soort zones ook niet, niemand zoekt zoiets bewust op.”

Ach. Wie dat wel zou doen, zou de 0.0-zone niet vinden.   

Volledig scherm
De 0.0-zone op het Purple Festival is prima te pruimen, aldus studenten Cas, Nick en Thijs. © Jan van Eijndhoven

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.