Volledig scherm
Zwoels © Zwoel

Aparte clubnacht Zwoel in Tilburg: ‘Een paleis der verbazing’

Do 13 dec: Club Smederij is weer een nieuwe clubnacht rijker: Zwoel. Organisatoren Dirk Leestemaker en Floris Oostendorp willen ‘een paleis der verbazing‘ openstellen. Er is tijdens de avonden ruimte voor kunst, mode, dans en toneel omlijst door disco, pop en r&b uit de jaren ’80 en ’90.

Quote

Openminded celebrati­on waar een vrije dansvloer (LHBTI vriende­lijk) samensmelt met kunst & creatieve entertain­ment

Ondertitel Zwoel

Zwoel heeft als ondertitel ‘Openminded celebration waar een vrije dansvloer (LHBTI vriendelijk) samensmelt met kunst & creatieve entertainment.’

Floris Oostendorp (o.a. betrokken bij organisatie Machinekamer en Aus Berlin): ,,Als organisatoren hebben we een bepaalde visie en die proberen we over te brengen op de makers die tijdens de avonden iets doen. We geloven in vrijheid en creativiteit en die krijgen zij dan ook. Dat maakt het voor ons bijzonder spannend.”

Inclusief feest

De organisatoren zijn op het idee gekomen na een onvergetelijke avond uit in Berlijn. Oostendorp: ,,Met heel divers publiek, maar iedereen was er gelijk. Zo moet in onze ogen een avond uit zijn. Iedereen gelijk en vrij om te zijn wie die wil zijn. De inclusiviteit stralen we uit door LGBTQ+-friendly te zijn.”

Synergie tussen bezoekers en makers van Zwoel speelt een belangrijke rol tijdens het feest. ,,We zijn echt bezig met bezoekers en artiesten zoveel mogelijk ingrediënten geven om er samen een heel toffe avond van te maken. Zo is er het idee om in de foyer mensen met elkaar te laten jammen. We leggen makkelijk bespeelbare instrumenten neer waarop iedereen die het wil kan spelen. Zodat je als bezoeker ook iets toe kan voegen aan de sfeer”, legt Oostendorp uit.

Quote

We leggen makkelijk bespeelba­re instrumen­ten neer waarop iedereen die het wil kan spelen

Floris Oostendorp

Smederij

,,We zetten in op diversiteit. Vandaar ook dat het in de Smederij plaatsvindt, dat is er de perfecte plek voor. Het rauwe van de locatie en dat gebruiken om iedereen zich te laten meevoeren en verwonderen. Als we daarbij de eerdergenoemde synergie voor elkaar krijgen, dan gaan we iets moois neerzetten.”

Het blijft niet bij één editie volgens Oostendorp: ,,Er komt sowieso een tweede editie. Daarvoor willen we een Vogue-dansact hebben en proberen we te kijken om een modeshow dwars door de club te laten lopen. Hoe we dat precies gaan regelen is nog even uitzoeken, maar we gaan het doen! Daarbij zijn we een ‘open source organisatie’. Makers die denken iets toe te kunnen voegen aan Zwoel kunnen contact met ons opnemen.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.