Volledig scherm
Het werk aan de Spoorlaan loopt - in verschillende fases - nog door tot in 2020. De straat wordt meteen ook heringericht, daarom duurt het werk zo lang. © Beeld Werkt

Bijna alle straten Tilburgse binnenstad - 55 in totaal - worden de komende drie jaar opengebroken

Do 4 juli: De komende drie jaar worden bijna alle straten - 55 in totaal - in de Tilburgse binnenstad opengebroken. Voor Brabantse begrippen een uitzonderlijk grote operatie.

Circa 80 procent van de straten binnen de Tilburgse cityring gaat open omdat alle gasleidingen van asbest en grijs gietijzer voor december 2023 moeten worden vervangen. 

Het vervangen van de gietijzeren leidingen is door de overheid verplicht omdat ze in ‘uitzonderlijke gevallen’ kunnen breken met gaslekken als gevolg. Volgens de gemeente is er geen reden tot zorg ‘omdat ze door Enexis constant worden gemonitord op veiligheid en kwaliteit.’

Landelijk gezien is de Tilburgse operatie qua omvang niet uitzonderlijk, voor Brabant wel. Tilburg heeft de leidingen vanwege het textielverleden. Onder meer omwille van de chemicaliën in de grond werd er gekozen voor een steviger soort leidingen. Maar kunststof (pvc) en staal zijn nu de norm.

‘Meeste werk al gedaan’

Quote

Van de 347 kilometer die gesaneerd moest worden in Tilburg is inmiddels meer dan 250 kilometer onder handen genomen

Gemeente Tilburg

,,Het is een behoorlijk grote operatie”, beaamt een woordvoerder van de gemeente. ,,Maar het meeste werk zit er al op.” Van de 347 kilometer die gesaneerd moest worden in Tilburg is inmiddels meer dan 250 kilometer onder handen genomen. ,,Dat hebben we zoveel mogelijk samen laten vallen met al geplande werkzaamheden en herinrichtingen. Alleen gaat dat bij de binnenstad niet op, die is voor het merendeel al qua inrichting op orde.”

Om die reden worden de meeste straten in de binnenstad enkel voor het vervangen van de leidingen opengebroken. Aan de Spoorlaan is het werk al in volle gang, die straat wordt ook meteen heringericht. Later dit jaar zijn de Fabriekstraat en Noordhoekring aan de beurt.

Plan volgt

Wanneer de straten in het resterende deel van de binnenstad precies onder handen worden genomen is nog niet bekend. Er wordt een plan uitgewerkt door Enexis. Ze betrekken daarbij bewoners, ondernemers en het binnenstadsmanagement. 

De gemeente wil de overlast zoveel mogelijk beperken, alles wordt niet in één keer opengebroken, desalniettemin gaat het om ingrijpende werkzaamheden. Zo zal de Fabriekstraat volledig afgesloten moeten worden en is tijdens de werkzaamheden één rijbaan van de belangrijke verkeersader Noordhoekring telkens dicht.

Zwaar op de maag

Quote

Ook de hele Heuvel­straat en Noordhoek­ring moeten open. Dan vraag je veel van de onderne­mers

Stefan van Aarle, voorzitter Ondernemersfonds

De werkzaamheden zullen bij een groot deel van de inwoners zwaar op de maag liggen. Het beeld van Tilburg als ‘opengebroken stad’ leeft nu al. 

,,Er zijn al vijf jaar werkzaamheden overal in de stad en dat gaat nog vijf jaar duren”, zegt Stefan van Aarle, voorzitter van het Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg. ,,Ook de hele Heuvelstraat en Noordhoekring moeten open. Dan vraag je veel van de ondernemers.”

Ondernemers schrokken vorig jaar van het nieuws dat de Spoorlaan 1,5 jaar dicht zou gaan. Van Aarle: ,,Dat viel rauw op ons dak, maar de gemeente heeft ervan geleerd. Van deze werkzaamheden zijn op de hoogte gesteld. Er is ook een projectleider aangesteld die snel kan schakelen met de ondernemers. Bij de werkzaamheden aan de Paleisring hebben we gezien dat dat werkt.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.