Volledig scherm
De esdoorn aan het Bodehof. © Bas Vermeer

Bodehof-boom mag (voorlopig) blijven: 'Compliment voor de gemeente'

STADSGEzicht tilburgVrij 15 juni: De grote bebladerde blikvanger van het Bodehof hoeft voorlopig niet om. De gemeente onderzoekt nu of er alternatieven zijn voor kap. ,,Ze verdienen een compliment", zegt Gert Brunink, de stadsbioloog. 

De kapvergunning voor de esdoorn was al verleend, de datum van de kap stond vast. Maar na een protest van omwonenden - en een blogje over dat protest - ging de gemeente overstag (in de politiek werden er later nog vragen over gesteld door de LST).

Daags voor de kap liet een woordvoerder weten dat de kap van de baan was. In ieder geval tot na een informatieavond voor de buurt. 

Brunink: ,,Tijdens die avond bleek dat iedereen wel op één lijn zit. Ook de mensen die last hebben van de esdoorn." De wortels drukken namelijk de bestrating op. Daarom kon de bewoner - die rolstoelafhankelijk is en daar door die poort moet - er niet meer langs. Dat probleem is nu opgelost.  

Volledig scherm
De boom brengt schade toe. © Bas Vermeer

Het is goed mogelijk dat de boom alsnog om moet, maar de gemeente kijkt nu eerst óf er een oplossing is. Brunink is in ieder geval positief gestemd. ,,Ik zie mogelijkheden. Het is een zeer gezonde boom, ontzettend zonde als je die kapt."

Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek wordt afgerond.