Volledig scherm
Johan Kools achter de toonbank van 't Boeketje. © Jan van Eijndhoven

Boeketje had eigenlijk allang weg moeten zijn: 'We wachten op de rechtszaak'

Di 9 jan: Eigenlijk hadden ze al negen dagen weg moeten zijn, maar bloemenzaak 't Boeketje op het Pieter Vreedeplein is nog 'gewoon' open. In afwachting van de rechtszaak stromen de handtekeningen binnen. ,,We hebben er nu bijna 7000."

door Bas Vermeer

De bloemenzaak op het plein moet van eigenaar Wereldhave plaatsmaken voor een horecazaak, eigenaren Anita en Johan Kools weigeren echter te vertrekken. De winkel - begonnen als een bloemenstal op wielen - zit al een halve eeuw aan het plein. 

't Boeketje had begin januari het pand moeten verlaten, maar de kwestie ligt nog bij de rechter. De zaak die op 20 december zou voorkomen, is tot nader order uitgesteld. ,,Een nieuwe datum hebben we nog niet, ik verwacht dat het de eerste of tweede week van februari wordt."

Duidelijkheid

Quote

Nee, we willen niet rekken, we willen duidelijk­heid

Johan Kools

Of 'ie het vertrek hoopt te rekken? Het zou natuurlijk een lang lopende procedure kunnen worden.... ,,Nee, we willen niet rekken, we willen duidelijkheid", zegt Johan. ,,We willen weten waar we aan toe zijn. Dit duurt nu al meer dan een jaar, het kost heel veel tijd die we niet in de bloemenzaak kunnen steken." 

De ondernemers voelen zich gesterkt door alle handtekeningen die binnenstromen. Bij de zaak op het Vreedeplein liggen twee boeken waar mensen handtekeningen kunnen zetten, thuis liggen al twee volle exemplaren. Met de online handtekeningen - en die in andere filialen - tikken ze bijna de 7000 aan. 

Kans?

Met alle steun zijn ze blij, ze hopen zo aan te tonen dat Tilburg niet op weer een horecazaak op het Pieter Vreedeplein zit te wachten. ,,Want daar schermt Wereldhave mee, dat Tilburgers hier een horecazaak willen." 

Zelf vinden ze het moeilijk te zeggen of ze überhaupt een kans maken bij de rechter. ,,Wereldhave is zo thuis in dit soort procedures, daar weten ze welke weg ze moeten behandelen. Wij zijn in hun ogen maar bloemenboertjes." 

Het filiaal op het Vreedeplein is één van de drie winkels van de familie. Er zitten nog Boeketjes aan het Wagnerplein en de Westermarkt. ,,Zo wordt een groot deel van ons bedrijf kapotgemaakt. Dat heeft ook gevolgen voor de totale bedrijfsvoering, voor ons personeel."

Raad

Ondertussen gaat de 'strijd' - want zo noemen ze het - gewoon door. Op aanmoediging van Hans Smolders (Lijst Smolders Tilburg) komt Kools bij de raad inspreken. 

,,Ik wil van de raad ook onderhand eens weten of we de paar kleine zelfstandigen in het centrum zomaar laten vertrappen", aldus Smolders. ,,Er had allang iemand aan de noodrem moeten trekken bij Wereldhave 'tot hier en niet verder'. Dat zie je ook wel aan de handtekeningen. Dat er zoveel zijn opgehaald heb ik nog nooit meegemaakt."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement