Volledig scherm
De LocHal wordt schoongemaakt van de vloer tot en met de dakspanten: met stofdoek, zuigers en zemen. Links een van de dichtgevouwen gordijnen. © Pix4Profs / Jan Stads

Capriolen voor grote schoonmaak LocHal in Tilburg

TILBURG - De LocHal in Tilburg oogt momenteel wat als een circus, maar dan zonder publiek. Hoog in de hal hangen mensen aan kabels en maken daar vreemde capriolen, bezig met een grote schoonmaak. 

In blauwe pakken, helmen op en mondkapjes voor, ontdoen ze elke vierkante centimeter van balken, spanten en plaatwerk van stof met zuigers en zemen. Lager zijn de grote plantenbakken, boekenkasten en ander meubilair afgedekt met plastic. De gordijnen zijn dichtgevouwen en ogen als enorme zuilen.   

Veegstof in de hal bleek chroom-6 te bevatten. In extreem lage concentraties weliswaar - geen gezondheidsrisico's - maar de combinatie van de giftige stof en de nieuwe publiekslieveling alleen al is voor de gemeente genoeg om uiterste voorzichtigheid te betrachten. Daarom is de LocHal deze hele vakantieweek voor publiek gesloten. 

Resultaat blijkt uit monsters 

Het schoonmaakbedrijf moet alle zeilen bijzetten om de klus vrijdag geklaard te hebben. Komend weekend wordt dan de infrastructuur om alles te zuiveren afgebroken, zodat bezoekers maandag weer terecht kunnen. ,,We gaan ervan uit dat het daarmee gebeurd is", zegt een woordvoerster. ,,Maar achteraf worden opnieuw monsters genomen om na te gaan of er nog chroom-6 aanwezig is en in welke concentratie.”   

Volledig scherm
Elke vierkante centimeter wordt onderhanden genomen. © Pix4Profs / Jan Stads

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.