Volledig scherm
Een tijdje terug werden de Optimisten voor het eerst op de Piushaven uitgeprobeerd. © Topti's

De ‘kleinste en stoerste zeilschool van het land’ strijkt in de Piushaven neer: “We hebben acht bootjes”

Di 7 mei: Een zeilschool voor kinderen opent deze zomer aan de Piushaven. Oprichters Nienke Feenstra en Jolien Clijsen zijn zelf ‘pas’ 17 en 18 jaar oud, maar ervaren zeilinstructeurs.  ,,We hebben acht Optimisten, dat zijn kleine zeilboten voor kinderen.”

De kleinste en stoerste zeilschool van Nederland, zo beschrijven Nienke Feenstra en Jolien Clijsen ‘Topti’s’, de Tilburgse Optimisten Club. Deze zomer zijn er eerst twee gratis open dagen, na de zomer beginnen de cursussen. 

Over de oceaan

Volledig scherm
Zeilen op de Piushaven. © Topti's

,,Er komt een ponton in het water bij horecagelegenheid De Visserij te liggen”, vertelt Jolien. ,,Vanaf dat punt vertrekken de Optimisten. De acht bootjes worden opgeslagen in de loods van Stichting Tilburg Te Water, daar hebben we ook ons clubhuis.”

De stichting die zich bekommert om de Piushaven wilde al langer Optimisten op het water. Nienke en Jolien hoorden via via van het plan, namen contact op. De twee zijn al instructeur bij een andere zeilschool en kunnen bij de Piushaven nu een eigen schooltje beginnen. Nienke zeilde eerder van de Canarische Eilanden naar Sint Maarten en Jolien van Cuba naar Harlingen. 

‘Uitdagende wind’

Quote

Je hebt er een redelijke wind en omdat er veel gebouwen omheen staan wisselt de wind veel van richting

Jolien Clijsen

De haven is geschikt voor de zeilbootjes, vertelt Jolien. ,,Je hebt er een redelijke wind en omdat er veel gebouwen omheen staan wisselt de wind veel van richting. Het is uitdagend om telkens de juist windrichting te vinden, maar dat is juist goed om te leren zeilen.”

Er is al veel belangstelling voor de school. ,,Een paar weken geleden zijn we gaan zeilen om het uit te proberen, toen kregen we al heel veel leuke reacties.” Op zondag 16 en 23 juni zijn er open dagen, daar komen al veel aanmeldingen op binnen. Na de zomer begint de echte zeilcursus. Het zijn er twee van ieder zes zondagen. Kinderen leren de grondbeginselen van het zeilen en spelenderwijs de theorie. De cursus kost 200 euro. ,,Voor zeilen is dat relatief goedkoop. Een zeilkamp van zes dagen is veel duurder.”

.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.