Volledig scherm
De Brommerbios met Guus en Fenneke voor café Berlijn. © Bas Vermeer

Deze zomer tuft de Brommerbios door Tilburg: 'Overal film kijken'

Vrij 6 juli: Een puik ding is het, de vintage bakbrommer uit 1970 die is omgebouwd tot rijdende bioscoop. Van projector, speakers tot kleedjes om op te chillen: alles zit aan boord. Deze zomer trekt de Brommerbios door Tilburg. 

Volledig scherm
De Brommerbios. © Bas Vermeer

,,De vouwwagen onder de bioscopen", zegt Guus Verelst. Samen met vriendin Fenneke Pommer stuurt 'ie de met hout beklede Zündapp/Gazelle door de stad. Op locatie klappen ze het bioscoopdoek uit, schakelen ze de stroom in en dan kan de voorstelling beginnen.  

Al is het makkelijker gezegd dan gedaan. De bakbrommer is een log bakbeest. Guus: ,,Laatst stonden we op de Stadscamping, toen hebben we een uur en drie kwartier gedaan over de terugweg naar de Korvelseweg." Fenneke: ,,Het is een oude schakelbrommer, best wel pittig. En iemand moet voor de brommer uit fietsen, want je kunt niet zomaar uitwijken." Guus: ,,Eigenlijk is het alsof je met een draaiorgel over straat rijdt."

Vet leuk

De twee hebben 'm niet zelf in elkaar gezet, de brommer werd in Utrecht gebouwd door Maarten Slot en Lotte Walrave. Guus kent die twee via zijn zusje. ,,Drie zomers geleden is de Brommerbios daar opgestart, ze deden heel veel korte filmavonden en festivals. Maar omdat ze het retedruk hebben met andere creatieven projecten, stond 'ie dit jaar stil."

Quote

Let's fucking do it! We kunnen toch niet op vakantie

Fenneke Pommer

Met dat verhaal kwam Guus bij Fen thuis. Of het wellicht een leuk idee was om de brommer naar Tilburg te halen? Zij: ,,Let's fucking do it! We kunnen toch niet op vakantie." Ze zijn net verhuisd naar Tilburg, Guus wil hier een marketingbureau opzetten. Fenneke: ,,Utrecht was leuk, maar we misten Tilburg stiekem toch wel een beetje. Er gebeuren hier vet leuke dingen."

Bakbeest

Quote

Dan moet de Brommerbi­os wel in de lift passen. Dat wordt nog moeilijk

De eerste voorstelling bij RAW hebben ze achter de rug. ,,Dat was heel leuk om te doen. Mensen namen zelf kleedjes mee of ze zaten vanaf het spoortalud naar beneden te kijken." Al was de terugweg iets pittiger: ze kwamen zonder benzine te staan, moesten het bakbeest van RAW naar de Korvelseweg duwen. Daar staat de Brommerbios in de opslag. 

Bij RAW staan ze nog drie keer, om de week op woensdag tot half augustus. Bij café Berlijn willen ze een biosavond opzetten, volgende week donderdag staan ze in het Gin Fizz-steegje. En ze zenden de WK-finale uit bij Club Smederij.  

Ze zoeken meer speellocaties. Eigenlijk willen ze het liefst een paar 'guerrilla-voorstellingen' geven door de Brommerbios 'zomaar' in het park neer te zetten. ,,Maar we zijn nu nog afhankelijk van elektriciteit, we hebben nog geen externe accu. Dan kunnen we 'm overal neerzetten." Een andere wens is om nog een voorstelling te geven óp een gebouw. ,,Maar dan moet de Biosbrommer wel in de lift passen. Dat wordt nog moeilijk." 

De geplande evenementen zijn hier te vinden.