Volledig scherm
Komt er toch een Beachy in de stad? De vergunning is aangevraagd om het strandje voor de Schouwburg aan te leggen. © Google Streetview

Deze zomer wellicht toch strandje in Tilburg: schouwburg steekt helpende hand uit

Di 30 apr: Komt er deze zomer toch een strandje naar Tilburg? Er gloort weer hoop voor het initiatief Beachy nu Theaters Tilburg-directeur Rob van Steen een helpende hand uitsteekt. Hij wil de foodtruck met strandzand, stoeltjes en palmbomen voor de deur van restaurant Lucebert hebben. ,,De vergunning is aangevraagd.”

Quote

We hebben toch al een golfbaan voor de deur, daar kan nog wel een strand bij

Rob van Steen, Theaters Tilburg-directeur

Beachy is een pop-up initiatief van ondernemer Tim Frenken, hij wilde eigenlijk deze zomer het strandgevoel naar de Spoorzone brengen. Door er een foodtruck te parkeren op strandzand met daarbij zitgelegenheid, drankjes en palmbomen. Kleinschalig, dus zonder evenementen of versterkt geluid. Maar de gemeente zag geen mogelijkheid voor Beachy in de Spoorzone.

,,Ik las in de media dat het vastliep, terwijl het een leuk idee is”, zegt Theaters Tilburg-directeur Rob van Steen. D66-raadslid Bas Verberk - die de kwestie al eerder in de politiek aankaartte - bracht Van Steen vervolgens in contact met Frenken. Om zo Beachy naar de cityring te halen. Van Steen lacht: ,,We hebben toch al een golfbaan voor de deur, daar kan nog wel een strand bij.”

Golfbaan

Met ‘golfbaan’ verwijst Van Steen naar de proefopstelling op de cityring. De proef met groene verf en zitobjecten moet niet alleen dat deel van de cityring rustiger maken, maar is ook alvast een voorproefje op het Stadsforum. Dat is het nog prille plan om van het Stadskwartier één groot plein te maken, het zogeheten Stadsforum. 

De theaterdirecteur droomt al langer van een stadsplein voor de deur, van schouwburg tot voorbij het paleis. ,,Met het strandje kun je ook al een beetje testen hoe het is als dit deel van de stad meer een verblijfplaats wordt. Zie het als een oefening.”

Quote

Met het strandje kun je ook al een beetje testen hoe het is als dit deel van de stad meer een verblijf­plaats wordt.

Rob van Steen, Theaters Tilburg-directeur

‘Toffe plek’

Daarnaast is de schouwburg in de zomervakantie altijd dicht. ,,Ze willen hier met Beachy staan van de week vóór de vakantie tot de week erna. Dus dat zou goed kunnen.” Er is nu een vergunning aangevraagd om Beachy mogelijk te maken op het terras van restaurant Lucebert. Er wordt ook gedacht aan de Muzetuin of de hoek met de Bisschop Zwijssenstraat. Maar die opties lijken moeilijker voor elkaar te boksen.

Theaters Tilburg faciliteert alleen het intiatief, de uitvoering is in handen van de Beachy-ondernemer. Frenken is in ieder geval verguld met de uitgestoken hand. Frenken: ,,De droomoplossing zou in de Muzetuin zijn, maar voor de schouwburg is een heel toffe plek.” Wel hopen hij en Van Steen nog op enige coulance vanuit de gemeente: de vergunningsaanvraag duurt acht weken en Frenken wil meteen al in de eerste week van juli van start.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.