Volledig scherm
Eén van de extreme plannen: de haven doortrekken naar het Konings- en Willemsplein. De middelste waterpartij op de impressie is het Koningsplein. © ZUS

Dit zijn de drie extreme opties voor het Koningsplein en Stadskwartier: 'Dak eraf en parkeergarage vol water'

Do 13 dec: Een bos, haven of forum? De 'extreme opties' voor de invulling van het Tilburgse Koningsplein en het aangrenzende Stadskwartier werden gisteravond in Theaters Tilburg gepresenteerd.

Sloepjes die in de toekomst door de Tilburgse Koopvaardijstraat trekken, tegen die tijd een gracht. Het water dat Piushaven en Koningsplein aaneenrijgt en zelfs doorloopt tot aan de voet van het Paleis-Raadhuis. ,,In de Koopvaardijstraat hebben we toch al een waterprobleem", vertelt Kristian Koreman van bureau ZUS.

,,Op het Koningsplein halen we het dak van de garage eraf en laten we het vol lopen met water." Het publiek in de zaal lacht. Koreman: ,,Zo simpel is het helaas niet. Maar wat u ziet kan, het past. Het is alleen heel ingewikkeld."

Quote

Maar wat u ziet kan, het past. Het is alleen heel ingewik­keld

Kristian Koreman

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wordt het havenplan geen realiteit. Koreman presenteerde aan de volle zaal drie opties voor de invulling van het Koningsplein en het Stadskwartier. Dat 'kwartier' is het openbare gebied waar het paleis, de concertzaal, schouwburg en Heikese kerk aan grenzen. 

Drie opties die allemaal expres veel te extreem zijn. 

Groene oase

Volledig scherm
Nog zo'n extreme optie: een Koningsplein en Stadskwartier waar de bomen de baas zijn. © ZUS

De optie bos is op een andere manier eigenlijk onhaalbaar. Koningsplein en Stadskwartier zouden dan een groene oase worden, als schakel tussen Moerenburg en Stadsbos. Zonder Katterug. Koreman ,,Met heel veel bomen met af en toe een beetje bebouwing." 

Of optie 'Forum Romanum': eindelijk een echt, groot plein voor de stad. À la Exhibition Road in London, waar alle verkeersstromen door elkaar heenlopen. Een plein waar de kerk, de schouwburg, het stadskantoor en aanliggende (kunst)- opleidingen de blikvangers zijn.

Volledig scherm
Optie Forum Romanum, een plek waar de gebouwen de blikvangers zijn, de kermis en weekmarkt altijd terechtkunnen. © ZUS

Voor de opties werden de uiterste grenzen opgezocht. Waarom? Omdat het publiek mee moet denken over wat wél de invulling van de twee gebieden wordt. Begin dit jaar lagen er al uitgewerkte opties voor de invulling van het Koningsplein, ook aan het Stadskwartier werd al lang gewerkt. ,,Maar we willen met een schone lei beginnen, voor alles open staan", vertelt wethouder Mario Jacobs. ,,Omdat het maar één keer goed kan.”

Vandaar dat er sinds twee maanden wordt gewerkt aan één allesomvattende visie (en invulling) van de twee buurgebieden.

Niet makkelijk

Het publiek - onder meer ondernemers, bewoners, maar ook afgevaardigden van de woningstichtingen en markt - mocht ‘los’ op de studie. Waar zien jullie iets in? Wat werkt straks, wat niet? ,,Ik ben een zeer groot voorstander van water op het Koningsplein”, zegt Marcel Kattestaart, de eigenaar van wijnhandel Henri Bloem. ,,Het brengt levendigheid. Maar de stad moet dan wel bereikbaar blijven.”

,,Een bos kun je overal maken, water lijkt me wat willekeurig”, zegt Loek Sijbers, directeur van Factorium Podiumkunsten. ,,Maar zo’n forum is een supersterk concept. Niemand die zo’n mooi plein heeft. Waar het openbaar bestuur aan de ene en kunstenaars aan de andere kant zitten. En zo de dialoog met elkaar aan gaan.”

De gemeente neemt de vele meningen mee in het traject. Halverwege februari verwacht de wethouder eruit te zijn. Dan weet de stad of het richting bomen, water, plein - of juist een mengvorm daarvan - gaat. 

Poll

Als u moet kiezen...

  • Forum (18%)
  • Bos (14%)
  • Haven (68%)
803 stemmen

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.