Volledig scherm
Openbare toiletten in Tilburg. © Jan van Eijndhoven

Druk van de blaas: Tilburg krijgt meer openbare toiletten (in 2018)

Vrij 3 nov: Goede, nieuwe openbare toiletten in de Emmapassage en bij station Tilburg moeten de druk op de blaas verlichten. Het is een eerste antwoord op de vraag om meer openbare toiletten. 

door Bas Vermeer

Al jaren wordt er door de politiek over de nut en noodzaak van meer openbare toiletten gedebatteerd. Begin dit jaar bleek dat Tilburg bijna onderaan de lijst met 'gastvrije toiletgemeenten' bungelt. 

Lang lopen 

Alleen in Purmerend en Zwolle moet men verder lopen en langer zoeken, bleek uit het onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. In Amsterdam staat er per 582 vierkante meter een openbaar toilet. In Tilburg elke 3625 vierkante meter. 

Na de wildplaszaak van Geerte Piening, twee maanden geleden, klom het Tilburgse emancipatiecentrum Feniks in de pen. Het centrum riep de politiek op om meer openbare toiletten voor vrouwen aan te leggen.

Plan

Het college van B en W laat nu weten dat de aanleg van toiletten bij de Emmapassage en het station de eerste stap is. Daarnaast wil de gemeente volgend jaar een plan hebben om 'tot een netwerk goede, schone openbare sanitaire voorzieningen op diverse plekken te komen'. 

Voor dat plan worden concepten en ideeën van buiten Tilburg (nationaal en internationaal) tegen het licht gehouden. Een van die ideeën is de introductie van 'plaswinkel' 2theloo, het bedrijf zorgt voor schone openbare toiletten waar mensen ook toiletartikelen kunnen kopen.

Aanleg

Overigens is het op de toiletten bij de Emmapassage (in het zuidelijke deel) nog wel even wachten. Die zijn er pas volgend jaar. In de westvleugel van het centraal treinstation wordt waarschijnlijk begin volgend jaar met de aanleg van een openbare toiletvoorziening gestart.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement