Volledig scherm
Een jaar na de oproep heeft Alexander dan eindelijk zijn oranjeblauwe geliefde in ontvangst mogen nemen. Een jaar geleden loofde hij 500 euro voor de vuilnisbak uit. Het liep allemaal net even anders... © Alexander Smoljanovic

Duitse verzamelaar sluit dan ein-de-lijk felbegeerde Tilburgse kliko in de armen: ‘Overweldigend’

Woe 28 aug: Hoogstwaarschijnlijk is er nog nooit iemand zó blij geweest met het zien van een Tilburgse kliko als vuilnisbakkenverzamelaar Alexander Smoljanovic deze week. Maandag kwam de oranjeblauwe klikobak waar de Duitser al jaren jacht op maakt - en 500 euro voor uitloofde - aan in zijn woonplaats. 

Volledig scherm
De beloning van Alexander. © Alexander Smoljanovic

,,Het is absoluut fantastisch, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Overweldigend. Ze hebben al hun beloften waargemaakt!” De tranen van blijdschap in de ooghoeken van Alexander Smoljanovic moet u er zelf maar bij verzinnen.

Maandag sloot de Duitse vuilnisbakkenverzamelaar de door hem zo felbegeerde blauworanje Tilburg duobak in de armen. Die kwam per vrachtwagen bij hem thuis in Wanzleben aan, op 5,5 uur rijden van Tilburg.

Waarom de Duitser zo uitzinnig is? Daarvoor moeten we een jaar terug in de tijd. Zomer vorig jaar doken er opeens vreemde plaatjes op in de mail bij verschillende organisaties. Het ging om een afbeelding van een oranjeblauwe duobak met de tekst ‘I give you 500 euro for....’

Pièce de résistance 

Het had iets weg van een hoax of gekkenwerk, maar de destijds 19-jarige Smoljanovic bleek er achter te zitten. De oranjeblauwe Tilburgse bak moest het pièce de résistance van zijn verzameling worden. Sinds zijn derde verzamelt hij vuilnisbakken. Zo heeft hij bijvoorbeeld de oudste plastic bak uit 1967 en de oudste metalen bak uit 1950, allemaal Duitse exemplaren.

Hij moest en zou de Tilburgse bak ook hebben. De reden: de verzamelaar sloot vriendschap met vermaarde vuilnisbakkenontwerper Rolf Schiller, de uitvinder van de gescheiden afvalbak. Van hem kreeg Smoljanovic één versie, de andere versie wordt in Tilburg en Haarlem gebruikt. Maar de gemeente noch BAT wilde die aan Schiller en zijn verzamelaarskompaan verkopen.  

En alsnog...

Volledig scherm
De Duitse verzamelaar bij zijn collectie, in het midden 'eindelijk' ook de Tilburgse oranjeblauwe bak. © Alexander Smoljanovic

Na een verhaal op de BD-weblog Stadsgezicht, verscheen opeens Arjan van Wessem als reddende engel ten tonele. De directeur van ESE, de producent van de bakken, nodigde Smoljanovic uit bij het bedrijf in Nuenen. Ook om een aantal vuilnisbakken in ontvangst te nemen. Toch zou het nog een jaar duren voor de belofte werd ingelost. 

,,Door een groot misverstand”, zegt de Duitser. Een paar maanden was hij in de veronderstelling dat ESE de vuilnisbak alleen maar voor positieve pers had toegezegd. Maar zie: begin deze maand was hij alsnog in Nuenen op bezoek en afgelopen maandag kwam de vrachtwagen aan. ,,Niet alleen met twee duobakken (ook die oranjeblauwe) maar ook een vuilnisbak uit Amerika, mini-vuilnisbakken en veel andere zeldzame exemplaren.” 

Volledig scherm
Een vrachtwagen vol vuilnisbakken komt aan in de woonplaats van Alexander. © Alexander Smoljanovic

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.