Volledig scherm
Rolstoelen en het Stekelenburgplein: het is behelpen. © Bas Vermeer

Een deurmat weghalen is ‘belachelijk’, maar de binnenstad is écht wel aan verbetering toe

Do 26 sept: Reclameborden niet meer op de stoep, prullenbakken van de Febo tegen de gevel en de deurmat van SamSam is weg. Lost het nieuwe uitstallingenbeleid van de gemeente iets op? We vroegen het drie ervaringsdeskundigen. ,,Van die reclameborden werd ik vandalistisch.”

Volledig scherm
Eerst sneuvelde de rode loper, nu ook de deurmat. De rest mag wel gewoon blijven staan bij SamSam. © SamSam

Waar knelt het in de binnenstad als je blind bent? De top drie ergernissen lepelt Ramona Verhoeven, die blind is, zo op. Fietsen die overal wild geparkeerd staan, vrachtwagens die half op de stoep stilstaan en ja ook: vlaggen of reclameborden op het trottoir. Dat laatste mag niet meer van de gemeente.

Afgelopen week was er nogal wat discussie over het nieuwe uitstallingenbeleid. In de Nieuwlandstraat balen ondernemers bijvoorbeeld van het verdwijnen van de reclameborden op de stoep (want: de winkels zijn minder zichtbaar en vrachtwagens parkeren op meer plekken op de stoep). Bij SamSam in de Noordstraat moest zelfs de deurmat weg. De reden: bedekking van bestrating is niet meer toegestaan.

Stapje vooruit

Quote

De binnenstad is áltijd een drama

Ramona Verhoeven

Dat reclameborden niet meer lukraak op de stoep staan, is een stapje vooruit, vindt Verhoeven. Al is het een druppel op de gloeiende plaat. ,,De binnenstad is áltijd een drama.”

Een doolhof met dagelijks nieuwe ‘verrassingen’, zo voelt het voor de 30-jarige. Met een lach - ze is een optimist - beschrijft ze de knelpunten. Dat ze er bij de sociëteit van Olof amper langs kan door de wildgroei aan fietsen, hoe er opeens vlaggenstokken midden op de stoep opduiken of de onbegrijpelijke situatie bij het station. Daar verandert de route - door de werkzaamheden - om de haverklap. 

Van rolstoeler Willy-Jan Geerts mogen de reclameborden op de stoep gewoon blijven. ,,Mits ze op de rand zouden staan zodat de auto’s daar niet kunnen parkeren. Nu ze weg zijn, blokkeren de auto’s de gehele stoep en ook vaak de op- en afritten. Kijk maar eens in de Tuinstraat, daar kun je vaak niet langs met een rolstoel.” 

Muggenzifterij

Reactie Ondernemersfonds
Ook Stefan van Aarle van het Tilburgse Ondernemersfonds kwalificeert het weghalen van een deurmat als ‘niet best’. Het fonds - vertegenwoordiging van de ondernemers - was betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe beleid en is daar tevreden over. ,,Het gaat ons om de foeilelijke reclameborden, van die ballonnenbogen of dat winkels het toiletpapier naar buiten rollen. Zaken waardoor de binnenstad lelijker wordt. Je moet het beleid niet zwartwit uitvoeren, het vereist maatwerk. Dus geen deurmat weghalen, ervoor zorgen dat de containers bij de Febo kunnen blijven staan.”

Over de deurmat van SamSam kan Willy-Jan kort zijn. ,,Belachelijk, muggenzifterij. Bovendien is het handig met een rolstoel omdat je de drempel iets makkelijker op komt. Dat ze maar meer handhaven op de doorgangen en versperringen.”

Ramona begrijpt de deurmat-beslissing evenmin: ,,Lag ‘ie dubbelgevouwen? Anders lijkt het mij niet dat je daar over struikelt.”

Ook Amber van Ginneken verbaast het. ,,Een beetje overdreven.” Maar van de reclameborden midden op de stoep, werd ze ‘een beetje vandalistisch’. Ze lacht. ,,Dan kreeg ik zin om ze omver te rijden, al heb ik daar nooit naar gehandeld hoor.” 

Helaas is er met het verdwijnen van de borden voor haar persoonlijk niets opgelost, ze blijft met haar elektrische rolstoel op de straat rijden. ,,Het ligt niet alleen aan de borden, de stoep is vaak te scheef, dan hel ik over. En als er geen borden staan, staan er wel containers of fietsen.” Desalniettemin noemt ze het een goede stap van de gemeente.

Waar blijven de tikkers?

Quote

Ik snap het echt niet waarom zo’n simpele ingreep uitblijft

Ramona Verhoeven

Maar zet het zoden aan de dijk? Wat als Amber iets mocht veranderen in de stad? ,,Dan gaan het Stekelenburg- én Pieter Vreedeplein op de schop. Bij het stationsplein zijn de doorgangen veel te smal en is het veel te hobbelig door de stenen die zijn gebruikt. Het Vreedeplein is veel te onoverzichtelijk.” Ook krijgt iedere winkel dan een opritje voor de rolstoel en iedere stoep fatsoenlijke op- en afritten. ,,Soms kom je er wel op, maar niet af.”

Ook Ramona heeft nog een serieuze boodschap voor de gemeente, eentje die ze al jarenlang probeert mee te geven: zorg voor tikkers bij de oversteekplaatsen. Dat je hoort wanneer je kunt oversteken. ,,Ik snap het echt niet waarom zo’n simpele ingreep uitblijft.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (34%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (33%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1035 stemmen