Volledig scherm
Grindtegelgevels. © Annemarie Vissers

Een ode aan de lelijkste Tilburgse panden: grindtegelgevels en andere 'clusterfucks'

Woe 20 juni: In rap tempo wordt de stad mooier, maar laten we niet vergeten dat Tilburg ook mooi van de lelijkheid was, is én blijft. Nergens wordt dat deze dagen zo goed in kaart gebracht als op het Instagramaccount van KeepTilburgUgly

door Bas Vermeer

Volledig scherm
Stijlmeubelen. © Annemarie Vissers

Een grindtegelgevel, dichtgetimmerde panden en andere 'clusterfucks'. De instagram-account brengt een ode aan al het 'lilliks in de schoonste stad van het land'. ,,Zelf vind ik de eerste foto, die met 'stijlmeubelen' bovenop een dichte gevel, erg leuk", zegt Annemarie Vissers. ,,Qua contrast."

Er gaat geen diep filosofische gedachte achter de fotoverzameling schuil. Ze werkt veel achter een bureau, wilde wat meer beweging en trekt daarom lukraak de stad in. ,,Ik heb twee jaar in Rotterdam gewoond en volg @KeepRotterdamUgly, het leek mij leuk om een Tilburgse versie in leven te roepen."

Lofzang

Volledig scherm
De betonlook (wél met carport). © Annemarie Vissers

En nee, het is niet heel moeilijk om geschikt materiaal te vinden. ,,Als je over de Schouwburgring loopt, kun je ieder pand wel vastleggen. Maar dat zijn inkoppertjes, ik wil niet dat de foto's te veel voor de hand liggen." (Lees: De Katterug staat er nog niet tussen.)

De foto's zijn een lofzang op de lelijke stad, maar zeg als buitenstaander niet tegen haar dat Tilburg lelijk is. ,,Als je buiten de stad woont, mag je dat niet zeggen. Ik ben drie keer naar Amsterdam verhuisd en drie keer weer teruggekeerd naar Tilburg. Vanwege de mentaliteit hier, de mensen. Er staan meer mooie panden in Breda en Den Bosch, maar dat zijn saaie steden."

Afijn, Tilburg op zijn mooist van de lelijkheid dus (en meer alhier): 

Volledig scherm
Knusse pizzeria in authentieke Italiaanse sfeer. © Annemarie Vissers
Volledig scherm
Waarom wachten tot de uitvaart als je nu al in een kist kunt wonen? © Annemarie Vissers