Volledig scherm
,,De kapel is een stukje verborgen Tilburg, binnen de ringbanen en super historisch. Een hoge zaal met glas-in-lood en de dj staat in het middenschip.” © FlashForward

Eerste Tilburgse dancefeest in historische kapel: discotheek Kadance herleeft

Do 30 jan: Het is een prachtige locatie: met glas-in-lood ramen, het hoge kapeldak. En er is nog nooit een dancefeest geweest. Daar komt binnenkort verandering in: het Tilburgse Klasse Theater wordt voor het eerst een nachtclub.

Volledig scherm
Kadance was de naam van de discotheek die eind jaren 80 tot 1997 aan de Gasthuisring stond, nu parkeergarage Knegtel. Sleegers draaide daar als dj, Van Bergen was vaste gast en soms dj. © FlashForward

FlashForward wordt zaterdag 8 februari het eerste nachtfeest met elektronische dansmuziek in het theater aan het Carré. In de historische kapelzaal zijn dj’s Dimitri en Miss Melera de headliners. Daarnaast komt er een extra podium waar de legendarische Tilburgse discotheek Kadance herleeft. 

Organisatoren Mark van Bergen en Patrick Sleegers zijn blij met de primeur.  ,,De kapel is een stukje verborgen Tilburg, binnen de ringbanen en super historisch. Een hoge zaal met glas-in-lood en de dj staat in het middenschip.” Het theater, de oude kapel van het Elisabeth Ziekenhuis, wordt gebruikt voor bijvoorbeeld bruiloften en zakelijke evenementen. Van Bergen had er een personeelsfeest en was meteen gecharmeerd. 

‘Verrassende plekken’

Sleegers en Van Bergen organiseerden vorig jaar voor het eerst het dancefeest FlashForward. ,,We willen mensen naar verrassende plekken brengen. Vorig jaar was het bij EVE (Spoorzone), dat was ook het eerste dancefeest daar. Fantastische locatie, het zag er heel mooi uit, alleen je moet de muziek wel kunnen voelen en daar was EVE eigenlijk niet geschikt genoeg voor.”

Ze stapten met hun idee naar het Klasse Theater, daar gingen ze akkoord: ook om een jongere doelgroep kennis te laten maken. In de grote zaal - de kapelzaal - klinkt op 8 februari actuele house en techno, in de foyer herleeft Kadance. 

Dance-tempel van Tilburg

Volledig scherm
Het Klasse Theater in Tilburg. © FlashForward

Kadance was de naam van de discotheek die eind jaren 80 tot 1997 aan de Gasthuisring stond, nu parkeergarage Knegtel. Sleegers draaide daar als dj, Van Bergen was vaste gast en soms dj. ,,Het was echt de dance-tempel van Tilburg. Op vrijdag gabber, op zaterdag techno en house. Ze hadden altijd de grote namen. Joost van Bellen, Dimitri.” 

Die laatste werd gestrikt voor FlashForward. ,,Hij draait al dertig jaar mee, is nog steeds actueel. In de grote zaal doet hij een normale set, in de Kadance-zaal eentje met de klassiekers. Hij heeft zo’n enorme staat van dienst.” Sleegers: ,,Hij is eigenlijk de grootste dj van Nederland, vind ik. Van begin tot nu eigenlijk. Eén van de pioniers.”

Op de line-up staan verder opkomende lokale artiesten als Corren Cavini en Klankspektrum. In de foyer zijn er optredens van de voormalige dj’s van Kadance. Onder meer La Zash, Noes en Sleegers zelf. Er kan vierhonderd man binnen, 85 procent van de kaartjes is al verkocht. 

  1. Week na een ‘cursus alcohol en geweld’ slaat P. hotelportier in elkaar: ‘ik had echt veel gedronken’
    PREMIUM

    Week na een ‘cursus alcohol en geweld’ slaat P. hotelpor­tier in elkaar: ‘ik had echt veel gedronken’

    TILBURG - Een week nadat de verdachte een cursus van justitie over de combinatie alcohol en geweld heeft gevolgd, gaat het weer fout. Eind 2017 slaat S.P. (24) samen met een vriend de bewaker van het City Hotel in Tilburg helemaal in elkaar. Of de verdachte dan niets heeft geleerd, wil de politierechter in Breda weten. ,,Ik kan me echt niets herinneren van die avond. Ik had echt heel veel gedronken.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.