Volledig scherm
Het Koningsplein. © Jan van Eijndhoven

Eind dit jaar plan voor Koningsplein: 'De tijd is rijp om er een topplein van te maken'

Ma 10 apr: De vastgoedeigenaren zijn er klaar voor. De gemeente ook. De ondernemers allang. Het Koningsplein moet het 'topplein' van de stad worden. Eind dit jaar ligt er een plan. 

door Bas Vermeer

,,Het is nu of nooit", zegt Thérèse Mol, gemeentelijk projectmanager Piushaven en Koningsplein. Ze gelooft dat de tijd rijp is voor de herontwikkeling van het plein. 

Vastgoedeigenaar Amvest heeft zich bij gemeente gemeld met het plan om de bebouwing op de oostelijke flank te slopen en herbouwen. TBV wonen wil in ieder geval de flat Piusstaete aan de Piusstraat renoveren. En de gemeente wil een ander plein. 

Waarom? Projectmanager Mol laat foto's van het Koningsplein zien. ,,Zelfs bij prachtig weer blijft het zo'n plein." 'Zo'n plein', wie bekend is met het Koningsplein weet meteen waar ze op doelt. De betonnen vlakte wordt vaak genoemd als lelijkste plekje van de binnenstad. 

Onderzoek
De drie partijen gaan samen met een landschapsarchitect en een stedenbouwkundig architect de mogelijkheden onderzoeken. De bewoners, andere vastgoedeigenaren en ondernemers praten mee in een planteam. 

De ondernemers - het wachten beu - schreven eerder dit jaar zelf al een plan voor een sportplein. ,,Ze wisten toen nog niet dat we iets aan het plein gaan doen", zegt Mol. Ook aan de inwoners van de stad worden ideeën gevraagd: via social media en tijdens een debat van het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg. 

De gemeente wil in ieder geval dat het plein voor evenementen beschikbaar blijft, dat de markt er wekelijks kan plaatsvinden en mensen er ondergronds kunnen parkeren. Maar dat alles is niet in beton gegoten. De bekende stedenbouwkundige Riek Bakker - ook betrokken bij de ontwikkeling van de Piushaven - houdt een vinger aan de pols, aldus Mol. ,,Ook waar het de rol van de gemeente betreft."

Eind dit jaar
De gemeente denkt aan een groener, intiemer plein en meer verbinding met het kernwinkelgebied en de haven. ,,Dat je vanuit de Koopvaardijstraat op het plein kunt kijken", schetst wethouder Mario Jacobs. De eerste stappen om die straat - de ontbrekende schakel tussen het Koningsplein en de haven - op te knappen, zijn al gezet.  

Eind dit jaar moet het plan er liggen. Waarschijnlijk moet de nieuwe coalitie er dan een besluit over nemen. Daarna is er nog twee jaar nodig om het plan uit te werken en voorbereidingen te treffen. Streefdatum voor de aanleg is 2020. Mol: ,,Dan moet er niks tegenzitten." 

Moeilijke opgave
Mol waarschuwt dat het een moeilijke opgave is. ,,Het kan mislukken." Bij de ontwikkeling van de Piushaven was er meer speelruimte, vertelt ze. ,,Daar kregen we de ontwikkelingen links- of rechtsom voor elkaar. Hier moeten we er als drie partijen samen uitkomen." 

Tot 2020 wordt het plein tijdelijk fraaier gemaakt. ,,Maar het blijft pappen en nathouden", aldus wethouder Jacobs. ,,Anders hadden we het allang voor elkaar gekregen om het Koningsplein mooier te maken."

Blogs