Volledig scherm
Het Antoon de Jong-pand. © Bas Vermeer

Films, modeshows, tweedehands kleding: interactieve winkel 013Circles strijkt (even) in Antoon de Jong-pand neer

Woe 12 sept: Een interactieve textielwinkel met de naam 013Circles betrekt begin oktober het voormalige Antoon de Jong-pand in het dwaalgebied. Een maand lang zijn er op die plek allerlei interactieve activiteiten rond textiel.

Daarbij moet je (onder meer) denken aan workshops, films, lezingen, modeshows en kledingruil, vertelt Saskia Bodelier van 013Circles. ,,Ook gaan La Poubelle en Tante Pollewop er een deel van hun collectie aanbieden. Niet iedereen is zich ervan bewust dat je niet per se voor de Primark hoeft te kiezen, dat tweedehands textiel ook heel hip kan zijn. En dat willen we laten zien."

Missie

Aan de winkel werken naast de kringloopwinkels ook textielbedrijven, ROC Tilburg en de gemeente mee. 

Quote

We zijn zelfs een heel innovatie­ve textiel­stad

Saskia Bodelier

,,Textiel heeft een slecht imago, het is de tweede meeste vervuilende industrie van de wereld", aldus Bodelier. ,,Wij willen de mooie kanten laten zien. Tilburg is van oudsher een textielstad en dat is nog steeds zo. We zijn zelfs een heel innovatieve textielstad. Bij Circles brengen we alle innovatieve ideeën samen."

013Circles heeft dan ook een missie: laten zien dat ál het textiel hergebruikt kan worden. ,,Per persoon wordt jaarlijks acht kilo textiel weggegooid bij het restafval, terwijl het net zo goed kan worden gerecycled."

Hergebruik

De leerlingen van het ROC laten bijvoorbeeld zien hoe je een oude spijkerbroek weer hip maakt, hoe je van twee oude truien één nieuwe maakt of een overhemd verandert in een boxershort. Ook is er aandacht voor lokale bedrijven als textielrecyclingbedrijf Wolkat, HAVEP en Schijvens. ,,Bij Schijvens maken ze van gerecycled textiel en petflessen nieuwe kleding. Onder meer voor de Hema."

Begin volgende maand opent de winkel aan de Nieuwlandstraat de deuren, 013Circles blijft een maand open en verdwijnt daarna weer uit het straatbeeld. Dezelfde maand worden er ook fietstochten georganiseerd naar verschillende textielbedrijven en kringloopwinkels.

Alle informatie komt straks op de website Tilburg Circulair te staan, de site is nog in de maak.