Volledig scherm
Albalad aan het Observantenhof. © Albalad

Frike, mloukhieh én knäckebröd: grote 'Midden-Oosten supermarkt' open

Do 19 jul: Bijna twintig bakken olijven staan er in de nieuwe op het Midden-Oosten georiënteerde supermarkt aan de Korvelseweg. Olijven gevuld met feta, olijven in een sambal mix, met knoflook en peterselie, met pit, groene atlasolijven, enzovoort, enzovoort....

Yep, de nieuwe supermarkt Albalad is sinds een paar dagen open aan het Observantenhof, een zijtak van de Korvelseweg. Duidelijk geen Albert Heijn, met alleen al de verschillende olijfsoorten kun je een flink kinderzwembad vullen. 

Andere dingen die opvallen: een muur vol verschillende zakken rijst, veel mezzes (kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken) en thee uit alle windstreken. Beschuit ligt er tussen het Libanees platbrood en Oriëntaals Knäckebröd.

Midden-Oosten

Volledig scherm
Albalad aan het Observanhof. © Bas Vermeer

Volgens eigenaar Michaël de Ridder en zijn compagnon is het een unieke winkel. ,,Modern, hygiënisch, qua omvang had Nederland nog geen Midden-Oosten supermarkt van deze omvang."

Albalad (vrij vertaald: 'dorp', 'centrum') trekt al aardig wat Hollandse en Syrische klanten, vertelt De Ridder. ,,Veel mensen uit de Turkse en Marokkaanse doelgroep zijn nu op vakantie, maar we zijn tevreden over het aantal mensen dat al de weg naar hier weet te vinden."

De Ridder is thuis in het Midden-Oosten: getrouwd met een Palestijnse vrouw, eigenaar van een Arabische tapasbar én een restaurant waar mensen Turks, Mediterraans en Arabisch kunnen eten. 

Mloukhieh

Volledig scherm
Albalad. © Albalad.

Of 'ie nog tips heeft voor de Tilburgers die iets willen ontdekken? ,,Dit is frike, je kunt het eten met vlees of een sausje, net als rijst, maar het smaakt heel anders", zegt De Ridder. Hij laat een wand vol verschillende merken zien. ,,Het is geroosterde groene tarwe. Dat smaakt bijvoorbeeld lekker met mloukhieh, een spinazie-achtig blad." 

Iets verderop staat hij stil potjes tahina. ,,Voor in de hummus, maar je kunt er lekkere dressings van maken. En dit is za'atar, met olijfolie erbij lekker om brood in te dippen." Voorkennis is niet nodig, volgens De Ridder. ,,Het personeel hier kan iedereen helpen. We hebben een paar recepten op onze website staan."

Knäckebröd

Slaat de supermarkt aan dan verschijnen er meer Albalad-supermarkten in het land. De Ridder werkt samen met een compagnon, de ondernemer achter de Poolse supermarkt iets verderop aan de Korvelseweg. Die keten telt inmiddels 45 filialen in Nederland en het buitenland. 

Zo ver is het nog niet. Er moet nog meer dan genoeg uitgeprobeerd worden. Hij lacht, neemt een brood uit een schap. Het is Oriëntaalse Knäckebröd (van oorsprong Scandinavisch). ,,En nee, dit verkoopt dus niet."

Volledig scherm
Albalad aan het Observantenhof. © Bas Vermeer