Ricky Spijkers in zijn eerste eigen zaak. Gastrobar Rix is klaar voor de opening.
Volledig scherm
Ricky Spijkers in zijn eerste eigen zaak. Gastrobar Rix is klaar voor de opening. © Bas Vermeer

Gastrobar Rix voor het eerst open: ‘Het voelt toch wel bijzonder, écht iets van mijzelf’

Do 22 aug: Gedurende zijn loopbaan in ‘het Tilburgse’ werd Ricky Spijkers al getipt als veelbelovend kok. Vandaag opent de 31-jarige zijn eigen zaak aan het Piusplein. ,,Ik moet me inhouden anders staan er 200 gerechten op de lunchkaart.”

,,Het voelt toch wel bijzonder, echt, écht iets van mijzelf.” Het is donderdagmiddag, even voor de opening. In de keuken staan vijf koks, de eerste zaak van Ricky Spijkers telt 25 man personeel. Op zich is de chefkok dat wel gewend: op zijn 21e was hij al chefkok van Bolle en Brandpunt, dan zat er op de drukste momenten 400 tot 500 man te eten. 

Maar een eigen zaak: dat is toch net even wat anders. 

Veelomvattend

Gastrobar Rix is de naam en de zaak zit in het prominente hoekpand aan het Piusplein, waar voorheen de Thrill Grill was gevestigd. Buiten op het terras kan 60 man zitten, binnen ook. Dat het een zaak van Spijkers is - overigens geen familie van Cas - is aan de kaart te zien. Bourgondisch, maar ook modern. Van zachte gegaarde kalfswang, gepocheerde heekfilet tot eetbare bloemen voor het diner. 

Quote

Het is nu nog proefdraai­en, zorgen dat alles gesmeerd loopt

Ricky Spijkers

De lunchkaart is veelomvattend. Zijn favoriete tosti staat erop: boterhammen met ham en kaas, daarbovenop bechamelsaus. Gegratineerd in de oven en om het af te maken met een spiegelei en Brander mayonaise. Iets verderop staat een Philly cheesesteak sandwich. Iets minder ‘uitputtend’: de salade met gerookte vis of de tuna dashi bouillon.

Voor vegans is er onder meer een pulled oats sandwich, met zacht gegaarde uit elkaar getrokken havermout, spelt en wortelspread. ,,De havermout krijgt zo een vlezig effect, maar bootst de smaak van vlees niet na. Een gerecht dat op zichzelf kan staan.” 

Of er niet heel veel lunchgerechten op de kaart staan? Hij lacht. ,,Het was vooral moeilijk om er niet te veel op te zetten. Ik heb 150 tot 200 gerechten die ik tof en lekker vind, dat moet je dan terugbrengen tot 35 dingen. Daarom gaan we over een paar weken alweer met gerechten wisselen.”

De chefkok gaat ook veel aan ‘foodpairing’ doen. Lees: whiskey, bier of cocktails aan speciale gerechten verbinden. Vanavond is Rix voor het eerst open, op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 10 uur. ,,Het is nu nog proefdraaien, zorgen dat alles gesmeerd loopt.” Volgende week donderdag is Rix officieel open. Daarna iedere dag behalve de maandag. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.