Groene paleistuin, woontorens en een groot stadsplein: dit zijn de droomplannen voor het Koningsplein en Stadskwartier

Do 7 feb: Een groen Koningsplein met woontorens, het Stadskwartier - het gebied binnen de Heikese kerk, schouwburg en Katterug - als één groot plein. Waar de weekmarkt en kermis kunnen staan, de auto te gast is door de knip in de Cityring. Met veel groen, een paleistuin met water, waar mensen graag wandelen en verblijven. 

Gaan het Koningsplein en Stadskwartier de Spoorzone en Piushaven achterna, als nieuwe paradepaardjes van de stad?  Wie naar de eerste ontwerpen van Bureau ZUS kijkt, ziet dat de ambities weer torenhoog zijn. Maar het is nog de vraag hoe realistisch het allemaal is. De gemeente vangt nu vooral nog de wensen voor de herontwikkeling van het Stadskwartier en Koningsplein in beeld. De twee buurgebieden moeten samen een nieuwe invulling krijgen. 

Een echt, groot plein

Volledig scherm
Droomplannen voor de stad: Koopvaardijstraat met water, het Koningsplein met woontorens en op de achtergrond het nieuwe Stadskwartier als één groot plein. © Bureau ZUS

Over hoe dat er uit kán zien, werd de afgelopen maanden gebrainstormd. Samen met ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren, het college van B en W en andere belanghebbenden. Wat je dan krijgt: woontorens op het Koningsplein, goed voor 400 woningen in alle klassen, die in een groene ‘campus-achtige omgeving’ staan. Als plein is het Koningsplein niet meer nodig omdat het Stadskwartier die rol op zich neemt. 

Het Stadskwartier wordt dan namelijk het ‘Forum’: eindelijk een echt, groot plein voor de stad. À la Exhibition Road in London of de Vismarkt in Groningen.  Waar de bus nog rijdt, er autoverkeer is, maar door de knip in de Cityring veel minder dan nu. Een plein waar de kerk, de schouwburg, het stadskantoor en aanliggende (kunst)- opleidingen de blikvangers zijn. Waar nieuw groen opduikt om te zorgen dat het niet te versteend raakt.

Los van de realiteit?

Volledig scherm
De weekmarkt op het nieuwe Stadskwartier-plein. Bussen kunnen er nog langs evenals de auto's van en naar de parkeergarage Louis Bouwmeesterplein. Doorgaand verkeer rijdt via de Bisschop Zwijsenstraat. © Bureau ZUS

En de Koopvaardijstraat is opeens een haven-achtig tafereel rijker, als verlenging van de Piushaven. Al is dat het meteen ook het meest twijfelachtige deel van het ontwerp. Vanwege de kosten, het is een dure ingreep, maar ook omdat het qua klimaat (verkoeling van de stad) niet zo veel winst oplevert als verwacht. 

Dat het droomplannen zijn, en er nog geen financiële onderbouwing is, betekent niet dat het losgezongen is van de realiteit. Begin vorig jaar was er al een vrij gedetailleerd plan voor het Koningsplein dat aardig wat overeenkomsten vertoont met het huidige ontwerp. In maart worden de ontwerpen en denkbeelden voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna wordt het allemaal omgezet in vastomlijnde plannen die de toekomst van het Koningsplein en Stadskwartier bepalen. 

Volledig scherm
Maquette droomplannen voor de stad: Koopvaardijstraat met water, het Koningsplein met woontorens en bovenin het nieuwe Stadskwartier als één groot plein waar de auto te gast is. © Bureau ZUS
Volledig scherm
Ontwerp voor het nieuwe Stadskwartier. De Cityring loopt er niet meer doorheen, maar het is ‘shared space’. Het paleis heeft weer een tuin met water, er is plaats voor mee groen. © Bureau ZUS
Volledig scherm
Het Koningsplein in de droomplannen, met torens en groen. © Bureau ZUS

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.