Volledig scherm
Bij de oostelijke ingang bij de Hart van Brabantlaan kan de jongste jeugd plezier maken op het waterplein. Honden zijn er verboden, al komt er wel een hondenlosloopveld. © Spoorpark Tilburg

Honden verboden in het Spoorpark: Goede zaak of onzin?

POLLWoe 1 aug: Het nieuws viel de meeste hondenbezitters rauw op het dak: in het Tilburgse Spoorpark zijn honden straks niet welkom. Ook niet als ze aangelijnd zijn. Maar waarom is dat? En wat vinden mensen ervan?  

Ten eerste: de hondenbezitter is niet helemaal vergeten bij het toekomstige Spoorpark. Aan de rand van het park (in de hoek van Ringbaan West) wordt een speciaal losloop- en uitlaatveld aangelegd. ,,Onder de monumentale bomen, dat wordt een erg mooie plek", zegt Anita de Haas, secretaris van het Spoorpark. 

Spelen

In de rest van het park zijn honden niet welkom. ,,Schoon en veilig, dat zijn belangrijke uitgangspunten voor het park. Daarom gaat het park 's nachts op slot en zijn honden niet toegestaan." Al mogen mensen met een blindegeleidehond of hulphond wel naar binnen. 

Volledig scherm
Vlaggetjes en drollen in het Tilburgse Vrijheidspark. © Bas Vermeer

Misschien is 'park' de verkeerde benaming, zegt De Haas: ,,Het is een sport- en recreatieterrein, en voor kinderen is het een grote speeltuin. Ze spelen in de waterbeek, op het talud met gras. Daarom willen we een schoon park waar je niet op hoeft te letten als je sport, speelt of gaat zitten. Een park dat over vijf jaar ook nog als veilig en schoon wordt ervaren."

Het is niet te doen, aldus de secretaris, om aan de poort te gaan staan om te selecteren welke hondenbezitter zich wel goed gedraagt en binnen mag, en welke niet. Daarbij: ,,Al ruim je de poep op, dan is het plekje nog niet schoon."

De goeden

poll

Honden niet welkom in Spoorpark

  • Slechte zaak (35%)
  • Prima beslissing (63%)
  • Geen mening (2%)
3145 stemmen

,,Mijn mond viel ervan open toen ik het hoorde", zegt Erno Elsinga. Hij heeft een hond, woont om de hoek aan de Lange Nieuwstraat. ,,In Nederland heb je een aanlijnplicht en dien je de rotzooi van je hond op te ruimen. Dan is het buiten proporties om een heel park verboden gebied te maken. Laat één of twee BOA's er een paar weken controleren."

Als hondenbezitter ergert 'ie zicht ook aan loslopende honden en poep, klinkt het. ,,
Ongelooflijk dat de goeden toch altijd maar weer onder de kwaden moeten lijden. Hier bij het Energieplein en Lumenplantsoen zie je wel eens dat ze loslopen. Zodra die mensen een bon hebben gehad, is dat meteen afgelopen." Dat het ook na het opruimen nog vies zou zijn vindt Elsinga vergezocht. ,,Een regenbuitje en dan is het weg."

Volgens hondenbezitter Michiel Sampon is het 'een enorme gemiste kans'. ,,Verreweg de meeste bezitters ruimen de poep op en je ontneemt ze de kans om een middagje lekker in het park te zitten." Hij vindt het heel jammer. ,,Ik denk zelfs dat het er voor kan zorgen dat het 's avonds unheimisch kan worden, omdat je de constante stroom hondenuitlaters mist."

Wat vindt u lezer? Stem op de poll, reageer via B.Vermeer@bd.nl  op Twitter of via Facebook. 

Volledig scherm
In de zwarte cirkel het hondenlosloopveld. © Spoorpark Tilburg