Volledig scherm
Mick en partner Joyce. © Bas Vermeer

Horecanieuws: 'De lange' laat De Lamme Goedzak weer lopen

Woe 5 mei: Tegen de verhipping in, is de stad weer een bruin café zonder poespas rijker. De Lange Goedzak is de naam waaronder oude glorie aan de Heuvelring herleeft. ,,We hebben er zin in", zegt uitbater Mick van Geene. 

door Bas Vermeer

Buiten aan de straatzijde een klein terras, binnen het bruin café van weleer. Niks geen instagrammable interieur, gewoon met een pilsje aan de toog hangen. De Lange Goedzak is een ode aan De Lamme Goedzak, het café dat van 1985 tot 2012 aan de Heuvelring was gevestigd. Alleen de naam is een klein beetje anders: De Lange waar De Lamme stond.  

Waarom dat 'De Lange' op slaat, is in één oogopslag duidelijk. Van Geene past met zijn 1.98 meter amper in de deuropening. En een goedzak is 'ie volgens anderen. 

Ver terug

In de zaak kan gedart worden. De muziek kan weleens een keer harder, maar mensen moeten er vooral verstaanbaar met elkaar kunnen praten. ,,De eerste verdieping is voor feesten en partijen", zegt Van Geene. ,,Maar er hebben hier al vijf dartteams aangeklopt, dus misschien gaan we daar nog iets mee doen."

De Lamme en 'de lange' gaan ver terug. De veertiger werkte twintig jaar geleden bij De Lamme Goedzak. ,,De Lamme was, ook vanwege de gezelligheid, een begrip in Tilburg."

Bet & papegaai

Volledig scherm
De Lange Goedzak. © Bas Vermeer

De afgelopen negen jaar werkte Van Geene bij nog zo'n begrip in de stad: hij was bedrijfsleider bij café Bet Kolen. De verwachting was dat 'ie er tot zijn dood zou blijven. Maar ja: het pand van De Lamme kwam vrij, er zit geen brouwerij aan vast. ,,Het was eigenlijk een te mooie kans om te laten liggen."

Het horecaleven is in zijn DNA verankerd. De ouders van Mick maakten in 1976 - hij was toen 4 jaar - de overstap van Vlaardingen naar Tilburg om bar De Rode Papegaai uit te baten. Zijn moeder raadde hem aan werk buiten de horeca te zoeken. Hij probeerde het één keer, maar het bloed kroop waar het niet gaan kon.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement