Volledig scherm
MOOD Tilburg aan de Piushaven moet van Mood Eindhoven de naam verwijderen. © MOOD Tilburg

Horecanieuws: Eindhovense en Tilburgse MOOD in de clinch om naam

Za 6 juli: De jonge horecagelegenheid MOOD Tilburg (aan de Piushaven) ligt in de clinch met Mood Eindhoven. Laatstgenoemde eist dat de Tilburgse onderneming onmiddellijk de naam verandert. Anders volgt een rechtszaak. 

Een paar weken geleden plofte ‘ie op de deurmat van MOOD Tilburg: de brief van de advocaat waarin de zaak werd gesommeerd om te stoppen met het gebruik van de naam. Op straffe van een boete van 10.000 euro per overtreding en 1.000 euro per dag dat ‘de inbreuk’ voortduurt. Ook moest MOOD 5.000 euro betalen als voorschot op de schadevergoeding en 1.500 euro voor de rechtsbijstand.

De afzender is het Eindhovense Mood. Het horecaconcept heeft twee zaken in Eindhoven en een zaak in Rotterdam. Volgens het Eindhovense Mood maakt MOOD Tilburg inbreuk op de merk- en handelsnaamrechten. ‘De naam werkt verwarring in de hand.’

Water bij de wijn

Quote

Het gaat ook meteen om heel hoge bedragen. Het voelt als David tegen Goliath

Harco van Ommen

Dat komt hard aan bij de zaak aan de Piushaven, die net een paar maanden open is. ,,Vooral de toonzetting, ze blazen hoog van de toren”,  zegt Harco van Ommen, één van de drie eigenaren van de Tilburgse zaak. ,,Het gaat ook meteen om heel hoge bedragen. Het voelt als David tegen Goliath.”

Of het niet een beetje dom was om de naam MOOD te kiezen? Via Google duikt de naam van de Eindhovense zaak meteen op. ,,Er zijn zoveel zaken met de naam Mood in Nederland, dat zei onze notaris ook. In Zeeland zit ook een Mood, daar zijn ze net zes weken bezig.” Van Ommen ging er op bezoek: de Zeeuwse zaak heeft nog geen brief van het Eindhovense Mood ontvangen. 

De Tilburgse zaak betwist dat er inbreuk op de rechten is gemaakt, ‘beide concepten kunnen zeer goed naast elkaar bestaan’. Maar MOOD wil wel water bij de wijn doen door, na overleg, een wijziging aan te brengen in de naam MOOD Tilburg. ,,Door er MOOD Piushaven van te maken of MOODS”, zegt Van Ommen. ,,Zo'n verandering komt met hoge kosten want je moet alles aanpassen, van briefpapier tot het logo. We stelden voor om die kosten te delen.”

De advocaat van Mood Eindhoven reageert dat de Tilburgse zaak ‘volstrekt niet in de positie is om te onderhandelen’. Er moet 1.500 euro worden betaald voor de rechtsbijstand, ‘verdere schade laat cliënt dan zitten.’ Voor de Tilburgse zaak is dat geen optie. ‘Dan is het aan de rechter’. 

Een kans?

Volledig scherm
'Ook de concepten stemmen niet overheen', zegt Sjors van der Hoeven. © MOOD Tilburg

Een geschil over namen komt in Tilburg niet heel vaak voor. In 2015 werd Eataly aan de Sint Josephstraat door het gelijknamige wereldconcern gedwongen om van naam te veranderen. Het werd Tredici. 

Of MOOD Tilburg een kans maakt? We vragen het een onafhankelijke advocaat gespecialiseerd in merken- en handelsnamenrecht. ,,Mood Tilburg heeft een goede kans om dit te winnen”, vermoedt Sjors van der Hoeven van Lawfox Advocaten. ,,Het betreft horecazaken die zijn gevestigd in verschillende steden. Handelsnaamrechtelijke bescherming is geografisch beperkt. Horecazaken hebben vaak slechts een lokaal bereik, verwarringsgevaar tussen twee zaken in een andere stad is dan ook niet zonder meer te verwachten. Dat komt in de rechtspraak regelmatig tot uiting. Ook de concepten stemmen niet overeen. De toonzetting van de advocatenbrief is intimiderend, qua feiten is de onderbouwing niet bijzonder sterk.”

Update vanuit Eindhoven: Eveline Wu wil Eindhovense zaak beschermen.

 1. Mobiele daklozenopvang van Joshua gestolen in Tilburg: ‘Het wordt koud, ik hoop dat je hem terugbrengt’
  PREMIUM

  Mobiele daklozenop­vang van Joshua gestolen in Tilburg: ‘Het wordt koud, ik hoop dat je hem terug­brengt’

  TILBURG - De caravan die Tilburger Joshua Campbell (38) jaarlijks neerzet voor daklozen in de Nimrodstraat in Tilburg is dinsdag verdwenen. Tijdens de koude nachten legt de Tilburger, die zelf ook een tijd op straat sliep, brood en dekens erin voor mensen die dat hard nodig hebben. ,,Maar een vriend belde mij gisteren om te vertellen dat hij er iemand mee weg zag rijden.”
 2. ‘Ode aan de Kelderklasse’: Voetballen voor de pinten, niet de punten
  PREMIUM

  ‘Ode aan de Kelderklas­se’: Voetballen voor de pinten, niet de punten

  TILBURG- De geur van het slechte, omgeploegde gras op veld 6 bij de plaatselijke voetbalclub. Het achteraf-veldje waar 22 voetballers spelen voor de drie punten, of drie pinten. Er staan kippen langs het veld, de trainer geeft aanwijzingen, zonder effect, en presteren in de derde helft is net zo belangrijk als de wedstrijd zelf. Herkenbaar voor spelers in de onderste regionen van het amateurvoetbal: de Kelderklasse.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.